Tips Khas Pemandu Wanita

Monday, January 13, 2014



Hari ni..bace paper kosmo..ternampak tips ni..
rase terpanggil untuk update entry pasal tips ni sbb rasenye sgt berguna untuk pemandu mcm sy ni.
hehe..sy seorang yg sgt clumsy ye..family  mmg da kenal sgt da ngan perangai sy yg xbagus ni..especially incik tunang..
before die tinggalkan sy untuk satu jangka masa yg lame..die akan make sure sume bnd cukup lengkap untuk sy..
brg dapur sume cukup..bil sume da byr..kete da siap cuci..siap cek sume..lengkap la..
sbb bnd2 rumit cmtu agak ssh untuk sy setel sorang..huhu..
even kalau sy balik kampung sorang2, die akan make sure minyak da siap isi full, touch n go da topup..
sbb..percaye atau tidak, sy tak reti isi minyak kete..haha..itu dulu ye..skg da pandai da :P
penah skali sy cube untuk isi minyak full, konon mcm pndai..skali minyak melimpah ruah..abis kene kete sy..trauma ok..sampai xmo bwk kete sbb takut kete meletop..haha.. (malu)

jadi, untuk wanita2 kat lua sane yg sgt clumsy mcm sy ni..ini tips untuk awk ('',)

1. Jangan biarkan tangki minyak kering
ini wajib patuh...biasakan diri isi minyak lepas tangki minyak berada pada paras separuh..berbanding isi minyak lepas tanda amaran minyak habis ye..sbbnye sy penah menangis sbb takut minyak x sampai nk ke rumah incik tunang..petrol pump xde dekat2..sy benti tepi jalan and call incik tunang..

sy : "sempat ke minyak ni nk sampai rumah...waaa"
incik tunang : "minyak tinggal bape km lg?"
sy : "ade 75km"
incik tunang : "laaa..lebih dari cukup..sampai seremban pun bole.."

hehe..cuak ok..bile tgk lampu minyak tu da kelip2..


2. Periksa keadaan tayar
Selalu2 la cek tayar kete awk2 ye..awk2 mesti xnk ape2 jadi tengah jalan kn..buat mase ni sy mmg xreti nk pump tayar..slalu jgk incik tunang bising sbb tayar xde angin pun sy jln jgk..hehe..yela..klu pape jadi kat tayar nnt, sy bukan nye tau nk wat ape pun kn..last2 call die jgk..so, slalu cek ok?


3. Rancang perjalanan
Perkara wajib pada sy..sy ssh nk engat jln..xtau la knpe..ssh sgt nk engt jln..jln dari umah nk ke tempat keje pun, incik tunang kne tunjuk 2..3.. kali..baru sy engt..ish..trok btol la..dan yg paling trok, jln nk blk melaka sampai skg sy xengt...tiap kali nk blk melaka..sy kne gune navigation..dari melaka nk ke kl pun sama..sbb tu incik tunang belikan sy kete yg ade gps..xmo tunang die sesat barat la tu..hehe..walaupun kdg2 gps tu merapu..tp sampai jgk destinasi..jadinye, if awk2 ade masalah mcm sy ni..sila pastikn awk2 da tau jln tempat yg dituju..baru gerak ye..istilah "main redah" sgt xsesuai untuk sy ..


4.  Bersedia dengan sebarang kemungkinan
awk2 xtau ape yg bakal jadi if kete awk2 rosak tgh jalan kn..jadi, biasakn diri pastikan fon awk2 sentiase ade topup and ade battery..beli 1 power bank klu bole..dan mcm sy, sy letak siap2 dlm kete baju sejuk, telekung, kasut, ubat, and klu bole, letak cash dlm kete kat tmpat tersorok..mane la tau if ape2 jadi..then awk2 xde cash dlm purse..pun mslh jgk..


so, ini antara tips2 yg sy nk share sbb sy pecaye, bkn sy sorang pemandu bermasalah..hehe
if awk2 ade tips lain untuk share dgn pemandu bermasalah mcm sy ni..sgt2 lah di alu2kn ok?


sila jgn ikut aksi incik tunang!



xoxo,

post signature

You Might Also Like

4 comments

  1. hahahaha lawak gila lah kak ayue ni hahahaha takpernah dibuat orang tau melimpah limpah :p
    hihihihi.
    Ok ok jgn tiru aksi cik tunang kak ayue :PPP Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit2..org trauma die gelak pulak..haha :P

      Delete
  2. perempuan memang begitu cik ayue. susah nak ingat jalan. sebab tu perempuan is the worst map reader. =)

    kalau ada yg tak setuju, saya minta maaf ye.

    ReplyDelete
  3. terima kasih kongsikan kan tips. hehe

    ReplyDelete

Youtube Channel

Blog Archive