Homemade Popcorn by Cik Ayue

Saturday, February 01, 2014



Blurppp..kenyang sungguh heyh!
hehe..alhamdulillah~

kali ni sy cuba buat popcorn sendiri..
sy ni mmg hantu popcorn..
xla selalu makan ye..cume klu ke wayang, for sure akan order yg size LARGE!
so time cuti2 ni..tangan mmg gatal sgt..
jom kita buat homemade popcorn pulak nak?





Bahan-bahan Popcorn:

2 sudu besar minyak masak
Kuali ber-penutup
2 genggam jagung kering





Bahan-bahan Caramel:

1 cawan gula perang
4 sudu besar salted butter
1/2 tin susu manis
1 sudu besar vanila extract



Cara-cara:



Panaskan minyak.
Masukkan 2 genggam jagung, kacau sampai semua jagung dah kena minyak, tutup kuali. 
Popcorn akan meletup, goncang2 sket untuk make sure semua pop corn meletup. 

Amaran:Jangan bukak tudung periuk tu.



Tutup api bila popcorn da berhenti meletup.
Keluarkan pop corn ni dan letak kat bekas lain 

Amaran: Jangan biar dalam kuali nanti boleh hangus



Dalam kuali yang lain, campurkan bahan bahan caramel dan panaskan dalam api yang medium sambil kacau rata hingga mendidih.



Tuangkan caramel sauce dalam pop corn dan kacau rata.
Ratakan popcorn tu semua atas dulang yang dah dialas dengan baking paper.


Panaskan dalam oven selama 35-45 minit sampai popcorn tu nampak kering. 
Guna suhu 160 celcius dengan haba atas bawah.
Setiap 10 minit, keluarkan dari oven dan kacau guna senduk.


TADA!!


sgtttttt sedap! super crunchy!
puji diri sendiri~
hohoho..

ini adalah cubaan pertama ye..sila abaikan efek2 gelap pada popcorn tu..haha..itu akibatnye bila awk2 biarkan popcorn lama dlm kuali yg panas!





Tips:

Popcorn akan rasa sedikit lemau masa baru keluar dari oven.
Tunggu sehingga sejuk untuk efek crunchy!
Jika adunan caramel manis, boleh letak nescafe satu sudu untuk balancekan rasa dia.


ada yg teringin nk buat x?
nanti share hasil die ok?
next..sy nk cuba buat resepi dari Juicy Cafe & Cakes plak..
sbb popcorn die nmpk lg the boom!




xoxo,
post signature

You Might Also Like

13 comments

  1. waaaah sedap!baru tahu senang je nak wat pop corn ni!nk try buat jugaklah :)

    ReplyDelete
  2. Yummi. Wahhh bagus jugak lepas ni boleh try buat.Tq utk resepi ye

    ReplyDelete
  3. terbaiklah ! sesuai lah sgt wat kudap - kudapan sambil layan runningman ...

    ReplyDelete
  4. omg kak ayue,
    is this for real? :O
    Wow!!!!
    Aaaaaa nak buat!!!!!!!!!! <3
    ehheheehehehhe

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya..belum pernah cuba buat lagi popcorn sendiri ni :)

    ReplyDelete
  6. Wow, pandainyer buat popcorn. zumal pun nak try gak la

    ReplyDelete
  7. Wahhh macam sedap je.. dah lama tk makan popcorn.. beli kat pasar malam tk sedap -_- buat rugi duit je. hukhukhuk. Nanty bebila nak try buat la. heheee..

    ReplyDelete
  8. beshnyaaa..pasni klu nk tgk wayang bwk popcorn dr rumah je la..hehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...wahh...senangnya nak buat Popcorn ni...InsyAllah ada masa Diana pun nak cuba...hehe..

    ReplyDelete
  10. hmm sedapnya. nak sikit heee

    btw jom bca entri saya. Kot2 kita ada masalah yang sma

    http://anisninja.blogspot.com/2014/02/hang-ada-kelemahan-dan-aku-dah-nampak.html

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page