Wedding Preparation : HIV dan Thalassemia Test

Monday, March 10, 2014



Salam awak2 ('',)

Ujian Saringan HIV dan Thalassemia untuk Pra Perkahwinan.

Actly lama jugak da buat HIV Test ni..tapi blom ada masa lagi nak buat entry..hehe..
So arini nak share pengalaman sy masa buat HIV dan Thalassemia Test ni ok?

Pada yg blom tau..ujian saringan HIV pra-perkahwinan boleh dilakukan di mana2 Klinik Kesihatan di Malaysia secara percuma
Tujuan utama ujian ni adalah untuk membolehkan individu mengetahui status HIV masing-masing. 

Huish.seram je bunyiknye kn?


*cuba untuk menulis dalam bahasa baku..tp susahhhhhhh sgt..
jadi kembali ke tulisan asal.. :p

ok..awak2 yg nk pegi wat HIV test tu, pls make sure klinik mane yg awak2 nk pegi..
lps tu call dlu tnye prosedur HIV Test kat klinik awk2 nk pegi tu cmne..
sbbnye, ade klinik yg kne wat appointment dlu..ade yg xkne...but, yg xkne tu..
kdg2 ade yg buh limit sehari bape org je diorg amek untuk wat HIV Test..
makanya...sila la call dlu ok? 
confirm btol2 prosedur klinik tu mcm mne if xnk cuti awk2 amek untuk pegi wat HIV Test tu burn mcm tu shje~~ hehe

Bole refer sini untuk senarai klinik kesihatan di Malaysia ni ye..



Sy aritu pegi Klinik Kesihatan Jinjang..sbb paling dekat..dan xyah nk buat2 appointment..pastu xde limit sehari bape org..so nk pegi pagi bole..nk pegi ptg pun bole.. ('',)

Ni alamat die:
Klinik Kesihatan Jinjang
No.2, Jalan Jinjang Setia 3, Jinjang Utara Tambahan
Jinjang Utara Tambahan 52000 Kuala Lumpur
52000 Jinjang Utara
WP Kuala Lumpur
03-62583355

awk2 yg area jinjang..bole la pegi klinik tu..sbb cpt sgt2 prosedur die..laju sgt smpai sy xsempat nk snap2 gmbar ape2..huhu (melampau kn alasan) tp mmg btol pun..


Ni prosedur untuk buat HIV Test:\
  1. Daftar nama di unit pentadbiran..awk2 akan diberi borang untuk diisi. If awk2 ade borang HIV dari negeri masing2, bole bagi kat org tu untuk die cop skali ok?
  2. Bwk borang tadi ke kaunter pendaftaran. Untuk yg blom penah dtg ke klinik tu, mcm sy..kene isi lg borang..tp ni borang pendaftaran untuk rujukn diorg je.
  3. Tunggu giliran..(sy xsempat tunggu pun sbb mase tu xramai..hehe)
  4. Selesai daftar, trus ke bilik doktor untuk wat HIV Test. (Untuk HIV Test..doktor tu cucuk sket je ujung jari awk2 tu..jgn risau)
  5. Dlm 30minit, keputusan HIV Test awk2 pun siap.
  6. If result awk2 TIDAK REAKTIF..alhamdulillah..
  7. Setel.

Borang HIV Test Negeri Melaka


Ni prosedur untuk buat Thalessamia pulak:
(time ni sy ade sedikit perasaan geram kat staff klinik tu..sbb bg arahan berbelit2..hehe)

  1. Sy kne amek no giliran lagi skali untuk jmp doktor lagi skali..hmm..sengal kn? ok xpe..da lps..
  2. Tunggu giliran awk2.
  3. Amek darah..tp kali ni darah awk2 kne amek byk sket..1 tiub kecik tu..
  4. Bwk sample darah ke kaunter ujian darah..tunggu result. (untuk Thalassemia, doktor akan tgk paras hemoglobin awk2 untuk tindakan selanjutnya)
Paras normal hemoglobin wanita dewasa : 11.5g/dL hingga 16.5g/dL
Paras normal hemoglobin lelaki dewasa : 12.5g/dL hingga 18.5g/dL

Alhamdulillah sy dan incik tunang punye paras hemoglobin normal ('',)
Fuhh,,lega~

Sepanjang proses ujian, xde langsung masalah..semuanya lancar je ('',)
Cume..adalah sikit2 yg sy rasa pihak Klinik Kesihatan kena perbaiki..
terutama sikap 'memandai2' staff mereka..

hehe..nampak beno xpuas ati kat situ kan?
Ok da..setel 1 bnd..hehe..next!



xoxo,

post signature

You Might Also Like

15 comments

  1. Thanks for info..next month baru nk buat hiv test ni..hihi..

    ReplyDelete
  2. Thalasemia test macam tak de je time kitaorang..baru ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdela baru sgt..rase mcm rmai jgk yg cek mse wat HIV test tu..xwajib pun..hehe..sje je nk tau carrier ke x :)

      Delete
    2. owh..hii..mksdnya ktrg xbuat la..haha..tw kna buat hiv je ;)

      Delete
    3. hehe..xpe..if ade sejarah famli..better cek..if xde xpe rsnye..ktorg sj gedik2 nk cek..hoho

      Delete
  3. Entri ni berguna juga utk bakal2 pengantin lain yang belum buat test2 tu :)

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang sangat berguna kepada mereka yang akan berkahwin..

    ReplyDelete
  5. Mesti makin dekat dah kan nak weddingg.. Happy nyer. Tapi mesti nervous juga kan.

    ReplyDelete
  6. semoga dipermudahkan segala urusan :)

    ReplyDelete
  7. ee lambat lagi ni. hehe. anyway sharing is cairng. thanks akak. and wish you all the best for you wedding soon.

    ReplyDelete
  8. thank's for sharing..lya tak buat lagi mayb next month.lya pun b2b juga :)..salam prkenalan ayue

    ReplyDelete
  9. Slm nk tye. Sy nk buat hiv. Tp nikah n9. Cl kk sg besi ckp bwk borang dwld dr jawi. Boleh ke pkai borang hiv jawi if nk nikah kt n9?

    ReplyDelete
    Replies
    1. almk..hehe..xsure la dear..tp slalunye bwk borang hiv dari negeri masing2.

      Delete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page