How to create ohsem video with Meipai (English & Chinese Version)

Thursday, August 14, 2014


Salam awak!

Haa..pada yang follow Instagram saya..mesti perasan kan lately saya banyak upload video.
hahah..gila video da sekarang ni..semua benda nak direkodnya menjak-menjak guna Apps Meipai - Capture the wonder ni.
Gila best baq hang! serious tak tipu..video yang awak rekod entah apa-apa tu bole jadi video yang super ohsem tau dengan hanya pilih Music Video (MV) yang sedia ada.

awak belum download? pleaseeee la download..serious tak menyesal..seronok gila layan video..walaupun video muka sendiri..hahahha..yang da download tu, mesti korang da berlambak video buat kan? Yang belom tu, meh nak habaq mai..awak bole download dekat Play store and itunes tau..

Play Store : < link >
itunes : < link >

Cuma bezanya..untuk pengguna iOs, versi awak versi english..untuk pengguna android macam saya ni..agak mencabar sedikit sebab apps ni dalam bahasa cina..iyeeee..tak payah la godek-godek..memang dalam bahasa cina..huhu..

Ok lah..kesian untuk pengguna android kan? Meh nak tolong meh..saya tolong awak fahamkan macam mana nak guna Apps Meipai yang ohsem ni ok?

Pengenalan Meipai (siap ada pengenalan..hehe)

ok..ni adalah interface die..nampak tak apa beza ios dengan android? bahasanyaaaa...hahahah!
mula-mula awak buka app Meipai ni, awak akan nampak 3 tab..Popular, Explore and Friends..
Popular ni untuk awak tengok video-video yang popular la kan..huhu


Dalam tab explore ni pula untuk awak cari video-video ikut kategori..macam beauty ke..funny ke..cenggitu ler~

hah! untuk tab Friends ni..awak bole tengok video-video yang member awak da buat..siapa yang friend dengan saya..mintak ampun ye untuk video yang annoying tu! hahaha :p

ok..kat tepi hujung belah kiri tu ada 3 line garis-garis kan..klik benda tu akan keluar interface macam kat atas ni..ada Nama awak (Profile), Home, Find Friends and Settings. Untuk Home, awak akan pergi ke page yang mula-mula tadi..yang ada 3 tab tu.

Dekat Profile, ada video-video yang awak da upload..awak bole share..like..dengan komen..

Dekat Profile jugak, ada ID awak tu ha..

Ni untuk awak edit profile awak..buh gambar cecomel sikit :p

Dalam Find Friends tu pula awak bole cari kawan-kawan awak yang guna Apps Meipai ni..dari Facebook, Contact and SinaWeibo..err..SinaWeibo tu saya tak tau apa die..hehe

Ni untuk search contact awak..kot-kot ada?

Haa..kat Settings ni banyak sikit!
jenuh saya translate kan tu..huhu..mintak tolong member office~~ kalau die salah, saya pun salah la..tapi rasa macam betol da tu..bedal je lah :p

Ni pulak kat dalam My Account tu..saya link kan dengan FB saya :)

Ok..faham da kan? Jom tengok macam mana nak buat video dengan Meipai ni pulak ye.

Cara buat video dengan Aplikasi Meipai

Mula-mula awak tekan lambang kamera tu untuk rekod..jangan lepas ye..kalau nak alih-alihkan baru lepas..da siap rekod tekan tanda right tu pulak..tanda pangkah untuk awak buang bahagian yang awak rekod td..
Kalau awak tekan Back, akan keluar popup macam kat atas tu ha..sebelah kiri "Discard'..sebelah kanan "Cancel" ye :)

Da settle rekod, bole la awak pilih MV mana yang menjadi pujaan hati awak..ada banyak tau..semua best-best!!
MV ni la yang buatkan Meipai ni lain dari video creator yang lain. kalau masa awak rekod tu ada suara-suara sumbang yang awak taknak masukkan dalam video awak..tak pe, awak bole mute kan suara tu dengan tekan kepala "Pacman" tu..huhu

Da pilih-pilih MV, tak suka pula dengan muzik dalam MV tu..hehe..pun takpe! sebab awak ada banyakkkk lagi pilihan dekat dalam "My music" ni..

Tak cukup jugak lagi? ish..download je la semua list muzik yang ada ni sampai lebam..huhu..kecik je size die..jangan risau quota internet awak cepat habis.. :p

Lepas tu Filters macam filters Instagram pun ada ye :)

Da siap? Puas hati? Next!!

apa lagi..share la ke FB..hehe..nanti video awak ni akan auto save dalam gallery phone awak lepas awak share :) tak nak share, save dulu dalam draft pun takpe..bole edit nanti..

Tapi!!

bila awak share dekat FB, die akan keluar tulisan cina tau..kalau awak tak share pulak die tak save dalam gallery..jadi, apa yang saya buat, saya set share kat FB untuk apps Meipai ni..visible to "Only Me"..nanti bila awak share dekat FB tak de siapa nampak..so awak bole la share yang dekat dalam gallery tu dekat FB balik..or dekat Instagram ke..hehe..pening tak? Cuba dulu..da cuba baru faham :)

Itu je kelemahan dia buat masa ni..nanti mesti diorang improve la tu..takpe, kita guna je apa yang ada ni dulu ok? Install la cepat!! hehe..

Ni antara video-video yang saya da buat dengan Meipai ni masa raya hari tu :)











hehe..video syok sendiri..macam tu la :p
saya ambil masa 3 hari okey untuk siapkan entry ni..busy bebeno mengalahkan menteri.. :p
awak tu..jangan lupa download ok?


Selamat mencuba!!

P/S : Saya ada update entry tentang benda baru yang awak bole buat dengan Meipai ni dekat sini.

How to create ohsem video with Meipai (English & Chinese Version) - Part 2


xoxo,

post signature

You Might Also Like

48 comments

  1. Assalamualaikum dan salam singgah pagi khamis Ayue..macam menarik jer..nak cubalah mcm ni..tab samsung boleh guna ker..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak...bole rasanye..hehe..cuba kat ipad bole :)

      Delete
  2. Comelnye video nih.. Hahaha..kene dunlud ni. Keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..comel eh? :p dwnld cpt2 tau :)

      Delete
  3. wahh.. thanks for the tutorial.. dh lme dah nk gune meipai ni tp dlm bhase cine lak.. hiihi.. lpss ni nk try lah.. thanks again.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!! nice to know its helping :) cuba tauuuuu

      Delete
  4. Baru pertama kali zumal dengar tentang Meipai nie. Nice sharing ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa...zumal kene cuba ni...serious best gila!

      Delete
  5. I dah buat tau. Tapi cmne nak send ke insta direct dr meipai. Sbb I kena save kat gallery dulu. Then baru boleh upload. Bila ke insta lagu yg I pilih tak sama dengan yg dah di upload ke inta. May I know why?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk..mmg kne save ke gallery dlu..sy pun wat cmtu..tp xpnah pulak jdi lagu tukar lain..huhu.

      Delete
  6. Saya dh share kt fb(tulisan cina)mcm mana nk share kt insta plak???btw napa saya x boleh tekan MV tu???mohon tunjuk ajar... newbie lgi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps share ke fb..cer awk cek gallery awk..ade x video tu..klu ade..bole la share ke ig pulak sbb video die lg pendek dri limit ig :)

      xbole tekan mv? mm..slalu bole je lepas abis rekod, bole pilih mne2 mv yg sesuai..ntuk kes awk sy xsure..hehe

      Delete
  7. Gimana cara ganti bahasa ? Nggak ngerti bahasa mandarine !! tolong balas yahh siss

    ReplyDelete
    Replies
    1. IOS saje boleh ganti bahasa..kalau android xbole :)

      Delete
  8. hai awak !! haha thank you for sharing this info ! banyak kali download meipai nih, end up mesti uninstall balik sbb bahasa cina . rupanya mmg android je yg bahasa cina ea .. konon nak cek setting, masuk setting pon dah tak paham . hihi . btw kan ada video yang boleh letak location . kat belah mana nak tukar tuh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tukar location ke ape? Location die auto detect..klu xnk yg ade location bole pilih MV lain :)

      Delete
  9. Babe.. hm.. thu x mcm mne nk cri lagu yg ade dlm meipai tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa pilih2 MV tu, ade button kecik gambar 'note muzik'...klik tu mcm2 lagu ade..bole pilih~

      Delete
  10. Pening arrr tlisan cine.. Cer ajo tkar vrsion cina ke english bleh... Hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Android dont have english version yet~ hehe

      Delete
  11. Assalamualaikum kak, nak tnya. Before buat video kena wajib register ya? Knp sy takleh register ek? Boleh tak tnjuk step register tu caneeee please helpppp thankyou!!! 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, sy pun xde register..hehe..cuma lepas install, mesti login dlu baru bole wat video kn? untuk login tu, sy just login via fb je..den terus bole :)

      Delete
  12. Kenapa tak boleh tekan MV yaa ? Please share ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm..pelik..xpnah pulak xbole klik MV tu..hehe..sori

      Delete
  13. Kak,tahu tak mcm mana nak deactivate acc meipai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, sy xjumpa mcm mana nk deactivate..rsa mcm tak bole.hehe

      Delete
  14. Kak,tahu tak mcm mana nak deactivate acc meipai ni?

    ReplyDelete
  15. Sis..klw nk privatekan meipai mcm mne plk..tq☺😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far meipai blom ade option ntuk private video :)

      Delete
  16. Sis..klw nk privatekan meipai mcm mne plk..tq☺😁

    ReplyDelete
  17. Sy dh try buat,,, n save,, tpi,, ble check kt gallery,,, x de lngsung vid ne.. even dh check kt setting "save to camera roll"

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak kne share/publish dulu video tu..den only dia akan save dekat gallery/camera roll. if awak just saze, dia hanya save for draft yang awak bole edit blk nnt..

      Delete
  18. Sis...sy pny tulisan china..mcm mne nk dftr..huhu pless

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, sy pun xde register..hehe..cuma lepas install, mesti login dlu baru bole wat video kn? untuk login tu, sy just login via fb je..den terus bole :)

      Delete
  19. Asslm kak , sya prnh tngk kat ig akk (video) but mcm mna nk buat mcm akk buat tu ?(video jdi keluar 6 petak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..del..awak ke yg komen kat ig akk tu? akk nk reply tgk komen tu da delete...huhu

      nak buat video tu senang je, same mcm buat video yg lain, cuma pilih MV "Candy" dia auto jadi video petak-petak tu :)

      Delete
  20. Kak cmne nk wat video yg ade caption "life is getting beatiful" ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..same mcm komen akk kat atas dek,

      nak buat video tu senang je, same mcm buat video yg lain, cuma pilih MV "Candy" dia auto jadi video petak-petak tu :)


      have fun :)

      Delete
    2. MV Candy tuh kat bahagian mane kak?? Sye gune hp android.. sye xfhm bahasa cine tuhh... maaf susah kan akak utk jawab perrtanyaan sye..

      Delete
    3. Lepas awak rekod..ade byk2 mv bole pilih kn? Cuba tgk pic yg akk letak bole pilih mv tu..scroll ke tepi..ade mv candy tu..pilih yg tu, dia akan auto jdi petal2 nnt:)

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. MV Candy tuhh kat bahagian mana kak??
    Maaflah sye gune hp android ... x fhm bahasa cine tuhh😪
    Maaf susah kan akak .. utk jawab pertanyaan nie..

    ReplyDelete
  23. kenapa MV nya ga bisa dibuka di android saya ya kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mv tu mmg akan keluar lepas abis je rekod video..

      Rekod video sampai abis, then option mv dan filter akan keluar :)

      Delete
  24. kenapa MV di android saya ga bisa dibuka ya kak?

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page