Krabi Trip Day 1 : Railay Beach

Sunday, September 21, 2014



Salam awak!


Saya memang dari dulu lagi teringin sangat nak ke Krabi ni. Memang suka tengok laut, duduk tepi laut, lari-lari tepi laut, berenang je tak berapa nak pandai lagi..hehe..Bila ada contest dari Nuffnang untuk ke Krabi, jari ni gedik nak menaip entry. Syukur alhamdulillah, saya menang weyh! Percutian 3 hari 2 malam ni ditaja oleh Digi, Malindo Air, dan Asia Web Direct


11 September 2014

Passport semua da siap da..sampai je Subang Skypark tu terus check in.


Untuk awak yang first time nak naik flight Malindo Air ni boleh tanya kaunter pertanyaan diorang ni ye. Dekat pintu masuk tu je. Saya incik tunang kesayangan yang uruskan semua..nak harapkan saya sendiri memang tak la.

Hah..tengok tu..comel je kan..kami penumpang yang pertama merasmikan route Malindo Air ke Krabi tau :)

Dari Subang Skypark ke Krabi hanya 1 jam 45 minit..

Sampai je dekat Krabi Aiport, da ada orang yang tunggu ketibaan kami. Oh ye, saya pergi dengan 2 lagi blogger yang menang blogpost contest tu, Yuhjiun & Wei Zhi dan 4 orang yang menang contest "Spot & Fly with Digi". Krabi Airport tu tak la besar. Immigration pun laju sebab tak ramai..hehe

Dari Krabi Airport ke tempat penginapan kami, Mercure Krabi Deevana naik van dalam 40 minit. Jauh jugak sebenarnya tapi takpe lah..dekat dengan airport pun buat apa kan? Kita nak pergi laut!!
Bila saya google, rupanya hotel kami ni dekat je dengan Ao Nang beach yang orang dok sebut-sebut tu..lagi la tak sabar nak sampai..rasa macam nak cakap je dekat pakcik van, bawak laju sikit bole tak? hehe.

Sampai hotel wajib posing dulu~

Untuk blogger, kami diberi bilik sorang satu. Ohsem gila!

Pastu balcony kami mengadap swimming pool..memang syok ah..rasa macam nak terjun terus je..dekat pool ni pulak ada Sun Bird Pool Bar..awak bole la order air ke..makan ke dekat situ.

Since kami sampai Krabi ni agak awal..siang lagi..takkan nak duduk bilik je kan. Letak barang, belom sempat kemas, saya dengan Wei Zhi da plan da nak pergi tengok sunset dekat Railay Beach~

Ok, nampak tak betapa dekat nya hotel kami dengan Ao Nang beach tu..hehe..tapi petang tu kami nak ke Nopparat Thara Beach dulu sebab dari situ kami bole ambil Long Tail Boat ke Railay Beach :)

Tambang ke Railay Beach naik long tail boat : 100 baht

ecece..fefeeling apakah ini. :p

Yang mabuk laut tu jangan risau nak muntah ke apa sebab dekat je Railay Beach ni..tak sempat nak mabuk pun..hehe.

haa..ni la dia long tail boat tu..


Kami tak sempat nak ke mana pun dekat Railay beach ni sebab sampai pun da 5.50petang..boat last untuk ke Nopparat Thara Beach balik pukul 6 petang..haha..sunset apa pukul 6 petang? tapi sempat la posing kejap :p

Nampak tak apa yang terjadi dekat saya dan Wei Zhi? Kami lencun dari paras pinggang ke bawah!
haha..sebabnya masa nak naik long tail tu, kami kena jalan redah laut untuk ke long tail tu..die takda titi ke apa..memang kena redah. Long tail tak bole dekat sangat dengan tepi pantai sebab dia susah nak jalan nanti..Saya dengan WeiZhi tak plan pun untuk basah hari first dekat Krabi ni tau..dah ler tak dapat tengok sunset..adoi.

Ini je sunset yang kami dapat tengok..itu pun dari atas long tail..huhu..sedih..tapi takpa lah..esok ada lagi :)

Malam tu kami jalan sepanjang Ao Nang beach..nak survey harga untuk island hoping esok..pening oi nak pilih yang mana sebab kami ada 1 hari je untuk ke pulau ni..semua best-best..

Antara pakej famous yang ada:
Phi Phi Island
4 Island
Hong Island

Semua pulau ada keunikkan masing-masing..ikutkan hati nak ke 4 island tu..sebab dia bawak ke Poda Island!! tempat yang saya kata nak pergi sangat dalam contest hari tu. Tapi apakan daya. Hong Island nampak lagi menarik :p

Kami beli pakej Hong Island ni dengan aunty kedai Krabi Andaman Horizon ni..peramah sangat..dia suggest untuk ambil pakej dari Krabi Kingdom sebab servis diorang terbaik..kami pilih yang ada kayak + snorkeling :)

Pakej Hong Island : 900 baht



Tapi sebenarnya kalau awak beli terus dari Krabi Kindom tu lagi murah..diorang kata dalam 800 baht je..jadi awak yang nak ke Krabi tu, sila survey betol-betol tau!

Untuk first day ni, kami jalan kaki je ke mana-mana..dari hotel..ke Ao Nang Beach walaupun 'tuk-tuk' dengan songthaew bersepah-sepah. 

ni tuktuk biasa..macam teksi versi takda pintu..takda cermin :p

ni tuktuk luar biasa..hehe..cantik sangat! saya nampak..tapi tak sempat snap..sib baik google ada :p

dan ini songthaew..pick-up truck

Kalau nak murah better naik songthaew ni..tapi kala awak taknak ramai-ramai..bole la naik tuktuk tu ha..

Ok, lepas book pakej..perut da lapa weyh! bunyi heavy metal da dalam perut tu..tak dapat dibendung lagi.
Sepanjang Ao Nang beach tu ada macam-macam kedai makan..bole pilih kedai mana awak nak..tapi tanya la dulu halal ke tak ye. Jangan main redah je makan..tak susah pun nak carik kedai makan halal dekat situ..banyak :)

Kami pilih untuk makan dekat Restoran Bamboo ni..staff die ramah sangat pastu dari luar da bole pilih seafood mana kita nak..fresh!!

makanan belum sampai..cenggitu ler rupanya..muka lapar!

kami order ni...hahaha..makan berdua..tapi order macam 4 orang makan :p

Semua sedap!! Yang kiri sekali tu Tomyam Kha Gai (Tomyam with coconut milk)..yang paling sedap ikan ah..memang mantap habis..licin kami kerjakan..betol punya kebulur tu :p

Muka bahagia dapat makanan.. :p

Total kami makan berdua : 926 baht

Lepas makan kami jalan kaki balik ke hotel..mandi, terus tido..tak sabar nak pergi Hong Island esok! :)

Fuh..day 1 pun da panjang berjela macam ni..hehe..

More info:


Till next post..Krabi Trip Day 2~~


xoxo,


post signature

You Might Also Like

14 comments

  1. wahh bestnya dapat gi melancong.
    krabi pulak tu, dahlah tempat tu cantik.
    one of my bucketlist nak gi sana huuuu T^T

    ReplyDelete
  2. omo omo krabi tuuu.. nak sgt pegi sana.. nak gi pantai tempat kaho na pyar hai shooting. hehe..
    nak ole2 bole? kehkehkeh..

    ReplyDelete
  3. bestnya ayue... ina ada jugak la cita2 nk dtg sini, tapi hubby takut naik flight.. hahahahaha

    ReplyDelete
  4. ala best la dpt menang contest . . nak jugak . . bila la boleh nak smpai krabi ni . hehehe :p tak sbar tunggu next entry :)

    ReplyDelete
  5. best nye...pusat pelancongan idaman naniey neh..tak tau bila leh sampai sana..haha

    ReplyDelete
  6. Wahh....bestnya dapat melancong ke Krabi...cantik pemandangan dan penginapan pun terbaik....

    ReplyDelete
  7. Ayuuuu. dapat bilik sorang satu. patut bawak iday. sorok iday dalam bag ke. Hahaha. mencik la camni.

    ReplyDelete
  8. seronok pergi getaway sekali-skala..free pulak tu..he he. tahniah ayue..

    ReplyDelete
  9. Huhu.. bestnyer.. Tak tahulah nak tumpang hepi ke nak jeles.. Huhuhuhu..

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page