Krabi Trip Day 2 : Hong Island Tour

Saturday, September 27, 2014


Salam awak!

Sejujurnya hari kedua di Krabi ni saya bangun awal..awal gila! haha..Keterujaan terserlah nak ber-island hoping hari ni..

Tepat pukul 8, saya dan Weizhi da ke Kingfisher Restaurant..bila lagi nak rasa breakfast dekat hotel kan :p


Sedap! lupa da nama dia apa..tapi sedap ah.


Mercure Krabi Deevana ni ada sediakan beg untuk kami bawak ke island hoping..bagus betol..tak payah kotor kan beg sendiri :p

Amaran..ini sangat penting..sila pakai siap-siap sunblock dan bawak sekali ke pulau..itu pun kalau awak tak nak hitam la kan..

Oh ye, saya ada bagitau tak yang pakej saya beli untuk island hoping termasuk pengangkutan pergi dan balik ke hotel? haa..bagus kan? tak payah la awak nak ambil tuktuk ke songthaew ke sebab Krabi Kingdom akan ambil awak betol-betol dekat pintu masuk hotel awak tu..

Nak tau kami naik apa?

Tadaa~~

Comel gila kan? hahaha..lori ni da diubahsuai untuk membawa pelancong macam kami :)


Ok, untuk tour hari ni..kami akan pergi ke:

1) Daeng Island
2) Lading Island
3) Hong Island
4) Hong Lagoon

hahah..ni nama nya posing dulu sebelum basah :p

Kami naik long tail untuk ke semua pulau..speedboat macam da biasa sangat..long tail baru rare kan..hehe..yang bestnya Krabi Kingdom ni..dia tak sumbat seberapa ramai yang boleh dalam satu long tail..jadi awak takde lah berhimpit sangat kan..selesa je :)

Untuk pulau pertama, Daeng Island..kami bole snorkeling kat sini!!
memang teringin sangat lah dari dulu lagi nak snorkeling..


Cantik kan?

Daeng Island ni takda tempat untuk berhenti..jadi kami yang nak snorkeling tu kena lompat terus je dari long tail..ekstrem sungguh..tapi snorkeling punya pasal..redah!

yeay! nampak tak saya tengah snorkeling tu? hehe..

seronok sangat! ikan nampak depan mata je..sampai air masuk hidung pun takpe..tahan jugak..huhu
haishh..kalau la ada gopro ke..camera kalis air ke..kan best! bole tangkap gambar underwater gitu..kalau awak ke krabi, tolong la usaha kan camera bole masuk air tu ye..seriously saya sangat sedih takde gambar dalam air..isk isk :(

Next! Lading Island..

Subhanallah..kat sini cantik sangat..aman..tenteram...bersih pulak tu.



Ni la long tail yang kami naik tu..baru lagi..hehe

Lunchoen kami..ada buffet dekat atas pulau..Nampak je cenggitu..tapi tomyam die..peh! sedap~
Saya takda bawa makanan pun sebab da tanya siap-siap da dekat Aunty jual tiket tu..makanan ni halal..jangan risau :)

Siapa yang follow IG saya, mesti perasan yang even atas pulau ceruk mana pun, saya still dapat upload gambar dekat IG..thanks to DiGI untuk pelan internet yang super ohsem ni..memang berbaloi-baloi kalau awak guna DiGi untuk keluar negara..DiGi’s unlimited Internet postpaid roaming plan hanya RM32/day di Thailand :)

Ok, ini tips..bukan nak gedik sangat pakai spec..pakai topi segala..tapi percayalah..awak sangat perlukan nya walaupun da pakai sunblock,

Bila da masuk tengahari..kulit akan terasa perit tetambah bila kulit awak da basah dengan air laut..ala, bukan selalu nak berlagak macam puteri lilin kan? hehe..

Tengok ni saya pegang apa..jelly fish!

tapi da mati la..kalau hidup jangan harap la dapat pegang..kagum dengan ciptaan allah..jernih sejernih nya..lembut lembik macam jelly :p

Lepas lunch kami gerak ke Hong Island..pulau yang paling kami nanti-nanti kan :)



cantik..cantik...cantik sangat!!

Masa sampai Hong Island ni saya rasa macam..whoaaa...cantik gila tempat ni!
Hilang terus rasa panas ke apa..haha..dalam kepala sibuk fikir nak posing macam mana.. :p


haha..macam mak enon sungguh..

Untuk ke Hong Lagoon, kami tak naik long tail ye..kami kayak sendiri ke sana..
haa..jangan tak percaya..3km tau~

Hong Lagoon..

Tips masa kayak, awak beg kecik yang bole kalis air ye..untuk sumbat phone atau camera awak...
kalau tak bawak pun takpa sebab Krabi Kingdom ada sediakan beg kalis air...tapi besa sikit.

Waa..suka gila gambar ni..anggap lah mamat kat belakang tu takda..hehe..
tanpa dia jenuh jugak lah saya nak kayak sorang 3km tu.. :p

Belakang tu ibarat macam "Pintu" nak ke Hong Lagoon ni.

Air dekat sini tenang sangat..saya siap terjun lagi.dari kayak tu...geram nak berenang punya pasal..tapi takda gambar la pulak..aiseh..pastu nak naik balik separuh mati..haha

Nak jugak selfV sambil kayak.. :p


Pukul 4 kami kena balik da..sebab petang selalu musim hujan.

On the way balik, masing-masing lena..penat punya pasal sampai ada yang ternganga tido..tapi sebenarnya bagus jugak balik awal sebab malam nanti kami nak ke Night Market! Sempat la saya dengan Weizhi rehatkan badan kejap..penat gila oi kayak tadi..

Malam tu kami naik songthaew ke Night Market..jauh jugak la..dalam 40 minit.

Tambang dari Ao Nang beach ke Night Market : 60 Baht

Sangat kreatif kan..baju anak patung handmade je..daun pandan pun da jadi bunga..kreatif beno.

Night market ni macam uptown dekat damansara je..cuma suasana je yang lain..makanan pulak pelik-pelik..hehe..ada banyak makanan yang saya tak pernah nampak..pastu kat sini hati-hati ye..sebelum beli tanya dulu halal ke tak..kalau rasa ragu-ragu tu tak payah la beli..huhu

Coklat diorang..

Mini pancake..sedap! yang colour oren tu kelapa :)

Saya beli Pad Thai ni untuk dinner..aunty jual ni muslim..rasa dia macam laksa goreng.

Somtam! fuh..memang terbaik ah somtam ni..pedas gila sampai tak mampu saya nak habis kan..memang menyengat lidah.

Saya takda lah shopping sakan dekat Krabi ni..yang penting kena bawak balik fridge magnet....kalau tak nanti mak bising kenapa tak beli FM dekat dia.

6 fridge magnet = 200 Baht

Ok la tu kan dari takda? hehe..

Settle da hari ke 2 saya dekat Krabi ni..esok nya da ni balik da..waaa...sekejap je rasa!
walaupun esok kami kena check out pukul 12..tapi saya dengan Weizhi still ada plan untuk ke Ao Nang beach esok..untuk apa? haa..tunggu Krabi Trip Day 3 pulak ye..hehe



More info:




xoxo,

post signature

You Might Also Like

12 comments

  1. Wahhh seronoknye ayue. Bila la dpt holiday gini huhu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan singgah pagi dik...bestnya...cantiknya pemandangan dia dik....bertuah adik dapat pergi holiday...

    ReplyDelete
  3. cantik la pintu ke hong lagoon tu.. bila la dapat pegi tempat cantik ni.. hihi..

    ReplyDelete
  4. cantik sekali.. Teringin juga nak ke krabi tapi asyik tertangguh.

    ReplyDelete
  5. Sakannya makcik sorang ni. Hehehe. :D

    ReplyDelete
  6. cantiknyaaaaa..
    bila agaknya boleh sampai sana ni.. sobs

    ReplyDelete
  7. ok, seriously i'm jealous sis..... nak pegang jely fish tu.. cantik sangat2... huwaa!!!!!! sob..sob..

    ReplyDelete
  8. Macam sedap je yg macam laksa goreng tu kak ayue. Huhu. Terliur plak aih.. Hihi

    ReplyDelete
  9. bestnyaa pergi krabi. laut dia pun cantik crystal clear je, nak terjun pun tak takut.
    jellyyyyy. XDD

    ReplyDelete
  10. Jealous ok :/ Dah la lawa gila tempat wuwuu bila la nak sampai sanaaa

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page