Christmas Baking : Gingerbread Recipe

Monday, December 29, 2014

Assalamualaikum awak~~

Saya dulu memang suka sangat baking..itu cerita dulu lah..sekarang suka jugak sebenarnya..tapi kekangan masa tu buat rasa macam malas je nak ke dapur untuk baking..hehe

Sila jangan tiru habit ini..tak bagus nanti mak mertua tiba-tiba suruh buat kek paling senang abad ini sebab tekak dia teringin..tak ke kantoi nak belek phone carik resepi? Malu oii..


Jadi masa sebelum Christmas hari tu, saya sempat ke At 19 Culinary Studio untuk belajar bagaimanakah caranya untuk membuat biskut yang saya sendiri tak pernah makan. Gingerbread. Haa, gingerbread ni memang popular kalau nak dekat-dekat Christmas kan? Merata-rata orang jual. Kalau tengok movie Shrek, Gingerbread Man (Gingy) siap boleh jalan-jalan lagi.

Actualy ni bukan kali pertama saya ke At 19 Culinary Studio ni..da pernah pergi da dulu masa Event Glucerna. Masa tu ada belajar baking jugak. Buat cupcake :)


Resepi gingerbread ni gila simple. Korang mesti tak percaya punya lah. Nak buat pun rasa macam main-main sebab senang sangat..Kalau yang ada anak perempuan tu, sila bagi dia join sekali buat gingerbread ni sebab seronok gila! Masa ni la nak test betapa kreatif tahap gabannya kita ni..haha..

Okey.


Before start, Ms Suraiya ni akan terangkan dulu macam mana nak buat dari A sampai Z. Bagus dia ni, suka sebab dia siap bagi tips masa nak baking tu. 

Bahan-bahan semua diorang da sediakan ikut sukatan..tinggal untuk kami bancu je..hoho..goyang-goyang kaki, siap! :p

Untuk korang pulak, takda siapa nak sediakan kan? Sediakan sendiri...muahahah


Resepi Gingerbread

Unsalted Butter 115g
Brown Sugar 117g
Egg 1x
Black Treacle 2 tbsp
Plain Flour 350 g
Ground Ginger 1 tsp
Bicarbonate Soda 1 tsp
Vanilla Essence 1 tsp


Untuk Royal Icing pulak
Icing Sugar 250 g
Egg White 1/2 nos
Lemon Juice 1/2 tsp
Glycerin 1/2 tsp



CARA-CARANYA~

1) Preheat the oven to 180c

2) Mix flour, bicarbonate soda, ginger and diced butter till resemble fine breadcrumbs.






3) Add sugar, egg, black treacle and form a dough.

Ni ha black treacle tu..boleh beli kat kedai Bake with Yen harga RM3.20 je



Gingebread dough :)



4) Turn out on to a flored surface and knead until smooth. Shape into a ball, wrap in clear film and chill for 10 minutes. Sejukkan dulu ok?

5) Roll out the dough thinly and cut out using people-shape cutters.



 Agak-agak leper macam ni, ok da tu.




6) Bake cookies for about 12-15 minutes. 



Sejukkan dulu before deco ye..nanti icing cair..make sure betol-betol da sejuk.


6) Decorate you gingerbread with royal icing.

Ecece..fokus!

Tara..my creation of gingerbread :) Sila abaikan mata terjojol tu..dia juling tengok awek sebelah :p

And the rest of us.


Done!

Senang kan? senang sangat-sangat!
Kalau rasa macam besar gedabak je size tu, bole je guna yang bite size tu. senang, ngam terus je. Ala..macam kueh raya tu? Haa, macam tu la..nanti da siap boleh buh nama "Aidilfitri Gingerbread" :p


Awak kalau nak belajar baking tu, sila lah ke At 19 Culinary Studio ni. Tempat ni sangat selesa untuk belajar. Peralatan semua lengkap, canggih, bersih yang penting. Terbaik la. Next time nak belajar apa lagi ek? hehe.


Untuk info lanjut, awak bole pergi ke website :

At 19 Culinary Studio : http://www.at19culinary.com/




Thanks Butterfly Malaysia and At 19 Culinary Studio for this ohsem Christmas Baking Workshop!



xoxo,

post signature

You Might Also Like

6 comments

  1. tak pernah mkn..ttbe lak teringin nak rasa..klik 4 INTI^^

    ReplyDelete
  2. sedap... My pleasure, to team up with you.. :)

    ReplyDelete
  3. Seronok dapat decorate sendiri. Sambil belajar sambil apply kan balik ;)

    ReplyDelete

Youtube Channel

Blog List

Blog Archive