Sponsored Post | Aktiviti hujung minggu bersama keluarga di Singapore

Tuesday, February 02, 2016

Saban tahun, Singapore sentiasa tampil dengan pelbagai aktiviti dan tempat menarik yang boleh kita lawati sambil bersantai hujung minggu di Singapore. Weekend getaway bak kata orang.

Kalau di ikutkan, ada banyak gila aktiviti yang Ayue nak senaraikan untuk anda luangkan hujung minggu anda bersama keluarga, tapi apa yang Ayue nak senaraikan ni memang TOP list yang Ayue suka. Teringin nak bawa keluarga bercuti ke Singapore nanti sebab kali terakhir Ayue ke sana masa Ayue kecil lagi. Masa tu pun dah seronok, ini kan pula sekarang. Jom kita ke Singapore!! #JomSingapore


Aktiviti hujung minggu bersama keluarga di Singapore


1) Genting Hotel Jurong

Genting Hotel Jurong terletak di sepanjang Singapore’s western highway dan berdekatan dengan Resorts World Sentosa. Seronok bermalam disini sebab hotel ni berkonsepkan “Hotel in the Garden”. Feeling-feeling macam tidur dalam taman gitu. Genting Hotel Jurong sekarang ada promo sampai March 2016 (Package from RM 261*/pax, family 4-to-go and 2-to-go packages available)

Picture courtesy of Singapore Tourism!


2) Jungle Breakfast with Wildlife at the Singapore Zoo

Kenapa kena breakfast dekat sini? Sebab sinilah satu-satu nya tempat di dunia untuk anda sarapan bersama orang utan! Kanak-kanak mesti seronok dan teruja. Ayue pun excited, inikan pula kanak-kanak kan. Hehe.


Picture courtesy of Singapore Tourism!



3) Go on a fun-filled Adventure at Sentosa Island

Sentosa Island ni memang banyak aktiviti menarik untuk keluarga. Salah satu tempat yang Ayue pasti akan pergi adalah MegaZip Adventure atas Imbiah Hill!! Ada macam-macam aktiviti mencabar yang boleh dibuat disana seperti climbing wall (North Face), halangan tali tinggi dengan 36 unsur-unsur yang mencabar (ClimbMax) dan stimulated parachute jump (ParaJump). Ayue paling tak sabar nak cuba zipline!

For more information visit: http://www.megazip.com.sg

Picture courtesy of Singapore Tourism!



4) Lee Kong Chian Natural History Museum

Salah satu tarikan yang pasti kanak-kanak suka adalah tiga fosil sauropod di Zon Dinosaur. Kat sini anda boleh tengok struktur dinosaur secara dekat tau.

For more information visit: http://lkcnhm.nus.edu.sg



5) MINT Museum of Toys

Haa, kat sini best sebab muzium ni ada koleksi mainan yang “one-of-a-kind” dari lebih 40 buah negara. Macam-macam ada, mainan yang tak pernah tau wujud pun ada di sana. Hehe.

For more information visit: http://www.emint.com

Picture courtesy of Singapore Tourism!



6) Port of Lost Wonder at Palawan Beach, Sentosa

Okey, yang ni best. Tak sah rasanya kalau bercuti bersama keluarga tak main air kan. Sini lah tempatnya. Squeeze in some fun time with a visit to the family-friendly beach, Palawan Beach at Sentosa Island.

For more information visit: http://www.polw.com.sg/

Picture courtesy of Singapore Tourism!



7) Berbasikal di Pulau Ubin

Kat sini anda boleh jalan-jalan sekitar pulau dengan mengayuh basikal. Aktiviti yan best untuk dilakukan bersama keluarga kan. Bestnya! Beriadah sekeliling pulau.

Picture courtesy of Singapore Tourism!



8) Berjalan di Wild Side

Anda boleh lihat secara dekat haiwan pada waktu malam yang menarik.

For more information visit: www.nightsafari.com.sg

Picture courtesy of Singapore Tourism!



9) Mengapai langit

Jom tengok pemandangan Marina Bay dari roda Ferris kedua tertinggi di dunia. 
For more information visit: www.singaporeflyer.com

Picture courtesy of Singapore Tourism!



10) Berlayar dengan DUCKtours

Naiki kapal yang diubahsuai dari kapal perang semasa Perang Dunia II Vietnam dan meneroka Singapura di darat dan di laut dengan DUCKtours. Percuma 1 tiket kanak-kanak dengan pembelian setiap dua tiket dewasa.

For more information visit: www.ducktours.com.sg

Picture courtesy of Singapore Tourism!



Haa, best tak? Jom tengok video bagaimana Aaron Aziz bercuti hujung minggu bersama keluarganya di Singapore pula.






Apa lagi, #JomSingapore ? Hehe.

“Hujung minggu yang panjang adalah untuk kita bersantai bersama keluarga. Spend quality time with family! It wil be the best moment ever. I’d love to go to MegaZip!! #JomSingapore!”


Antara cadangan lain untuk aktiviti keluarga :

  • S.E.A Aquarium
  • Singapore Philatelic Museum
  • Singapore Repertory Theatre
  • Singapore Art Museum
  • Woods in the Books
  • Children Little Museum



Untuk pasangan / rakan :

  • Percutian musim panas di W Hotel
  • Cafe Hopping atau Hipster Hangout Spot di Tiong Bahru
  • Retail Shopping di Haji Lane




xoxo,



post signature

This post has been presented by STB, but all thoughts and opinions are my own.

You Might Also Like

0 comments

Youtube Channel

Blog List

Blog Archive