Resepi Ketupat Palas Mudah dan Senang

Wednesday, March 14, 2018

Assalamualaikum. Allah, puasa pun belum, sibuk nak buat ketupat palas dah? Anda yang peminat ketupat palas ni mesti tercari-cari ketupat ni bila raya nanti kan. Makan ketupat biasa tu macam takda umphh. Betul tak? Ayue dulu pun tak reti juga makan ketupat palas ni sebab family Ayue jenis buat nasi impit je tiap kali raya. Haha. Simple gila. Tapi sejak kahwin ni, family suami semua hantu ketupat palas, Ayue pun terjebak sama sebab memang sedap gila ok makan dengan rendang. Aduh, lapar pulak dah.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

Raya tahun ni Ayue, suami dan Qaayed akan beraya di Melaka, kampung Ayue. Even rasa seronok sebab raya dekat kampung sendiri, tapi sebenar Ayue nervous. Yes nervous sebab first time nak kena buat ketupat palas sendiri nak bagi suami makan. Yela, dah la dia jauh dari family sebab family dia raya dekat Kedah, takkan lah tak nak buat ketupat palas kat dia pula kan. Kesian nangis pula nanti. Haha.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

So Ayue pun gigih lah tuntut ilmu dengan mertua sebelum raya ni. Resepi mertua Ayue ni sedap sangat. Lemak lembut semua cukup. Jarang Ayue jumpa ketupat palas rasa macam ni. Selalunya mesti rasa keras sikit, ataupun tak lemak sangat. sekadar pulut. Bau daun palas tu pun kadang-kadang takda. Selalunya yang jenis macam ni yang dijual tepi-tepi jalan tu. Orang meniaga kan, buat banyak sekaligus, nak cepat and nak cut-cost, jadi kuranglah sikit rasa umphh tu. Tapi kalau nak makan sendiri, sila lah ikut resepi mertua Ayue ni. InsyaAllah memang sedap dan puas hati sangat-sangat.

Ayue siap buat video tau untuk anda yang susah nak faham macam mana nak lipat daun palas ni. Memang pening sikit kalau baru nak belajar tu sebab ada ketupat jantan, ada ketupat betina. Hahaha. Yang betulnya jantan lah. Cantik kejadiannya dan senang buka nak makan nanti. Kalau salah pusing jadi ketupat betina, susah sikit bukanya. Tapi ok je lah. Boleh makan juga, jangan risau. Ok dah, jom tengok resepi mertua Ayue ni eh.


Resepi Ketupat Palas Mudah dan Senang Beserta Video

Cara lipat ketupat palas

Nak tulis pun tak tahu macam mana. Haha. Tengok Video lagi senang kot? Cuma daun ketupat palas ni untuk orang yang tak tahu memang tak cam sebab panjang-panjang daunnya. Anda kena buka dan lipat daun tu jadi kelongsong ketupat dulu dan biarkan seketika sementara kita nak masak pulut tu untuk dapatkan shape. So nanti mudah lah masa nak isi pulut nanti. Kalau masa tu nak buka daun, masa tu nak isi pulut, Berjam-jam lah lamanya nak siap.




Ayue tengok banyak juga video dan tutorial balut ketupat palas ni dekat google, tapi macam susah-susah semunya. Pelik semacam cara nak simpulnya. Nasib baik lah cara mertua Ayue lipat ni senang sikit nak faham. Sekali ajar je Ayue dah boleh buat sendiri. Jadi cantik juga. Hopefully dapat lah ajar anda juga ya.


Cara masak beras pulut

Ok, bila dah lipat siap-siap kelongsong ketupas palas ni macam ni, boleh la mula masak pulut pula. Seeloknya guna beras pulut susu sebab cepat sikit lembutnya dan sedap. Kena rendam dalam 30 minit je sebelum masak. Cuma mahal sikit lah dari luput biasa. Kalau takda guna beras pulut biasa pun takpa, tapi kena rendam semalaman ya.

1kg beras pulut susu
1kg santan pekat
1 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam
2 ikat Daun pandan

Optional
3 batang Jagung
2 cawan Kacang Ketupat

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen
Jagung

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen
Kacang Ketupat Palas



1) Basuh beras pulut dan toskan airnya. Campurkan santan, air, garam dan daun pandan ke dalam periuk.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

2) Masak dengan api sederhana sehingga hampir mendidih dan terus masukkan beras pulut

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

3) Kacau dengan senduk kayu dan jangan tinggalkan. Kalau tak hangit nanti. Sekejap je masaknya sebab pulut susu mudah kembang. Masak sehingga likat, tak perlu sampai terlalu kering ya. Boleh tengok video kalau tak pasti macam mana tekstur nya. Kalau masak sampai kering airnya santan tu, nanti bila tutup api dia akan hangit sedikit. Jadi sebelum dia kering, tutup api siap-siap. Nanti sementara tunggu sejuk, dia akan kering sendiri. Beras pun akan masak separuh masak je.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

Ada sesetengah orang suka makan pulut jagung, ada suka makan pulut kacang. Anda boleh masukkan jagung atau kacang selepas pulut separuh masak ya. Gaul rata sebelum masukkan ke dalam daun palas. Jagung tu tak payah masak. Boleh gaul terus dengan pulut. Cuma kacang kena rendam semalaman. Esoknya tos dan boleh campurkan ke dalam pulut tadi ya. Kalau pergi kedai, tak jumpa kacang ni boleh tanya tokey kedai cakap nak kacang ketupat atau kacang putih mata hitam.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

4) Bila pulut dah sejuk. masukkan ke dalam daun ketupat palas tadi. Boleh tengok video cara balutnya. Ikat ketat dan kemas, akhir sekali simpulkan tangkainya supaya masa masak nanti pulut tak terburai dan air tak masuk ke dalam daun.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

5) Masukkan kesemua pulut yang dah siap ke dalam periuk, isi air hingga paras tinggi ketupat tu. Kemudian masak hingga airnya kering. Bila air kering tu maksudnya dah masak lah ketupat anda tu. Jangan lah sampai air kering pun tak perasan ya. Hangit pula ketupat tu nanti.

resepi ketupat palas, ketupat palas, cara buat ketupat palas, cara balut ketupat palas, daun palas, kelongsong ketupat palas, ketupat palas utara, ketupat palas jagung, ketupat palas kacang, ketupat palas frozen

6) Biarkan sejuk dan boleh dah makan dengan rendang pilihan


Video Resepi Ketupat Palas Mudah dan Senang


Ayue harap resepi ni dapatlah bantu anda yang teringin nak buat ketupat palas raya ni ya. Kalau anda ikut tips-tips Ayue share ni, insyaAllah menjadi pulutnya. Tak hangit dan tak mentah. Tapi lebih baik mentah dari hangit ye sebab kalau mentah atau belum masak, boleh stim kan sehingga masak. Tapi kalau hangit nak buat macam mana? Haha.

Ok, Ayue share sikit lagi lah macam mana nak buat kalau pulut anda air dah kering dah dalam periuk tu. Tapi bila buka, belum masak sepenuhnya. Takpa, jangan risau. Untuk elak dari dia terlebih masak atau lembik kalau anda masak lagi dalam air, mertua Ayue pesan anda stimkan saja. Masak guna steamer lah kiranya. Kalau steam tak risau pulut tu terlembik ke apa ok?

Selamat mencuba!




xoxo,


post signature

You Might Also Like

2 comments

  1. Cara anyam tu ketupat jantan tu ayue. Kami kalau di kg ni, ketupat jantan utk buat ketupat ubi, utk ketupat pulut kami anyam ketupat betina. So kalau pergi ke gerai atau kedai yg menjual ketupat, dari bentuk anyaman daunnya dpt dibezakan jenis ketupat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh yeke? Ayue baru tahu ni. kg dekat mana ye? kalau belah mertua dekat kepala batas tu rasanya semua macam ni.

      Delete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page