Resepi Roti Jala Cheese Roll Kari Ayam tanpa santan

Friday, June 08, 2018

Assalamualaikum. Dekat Malaysia ni, bila sebut menu yang berlemak je mesti semua orang ingat menu tu guna santan kan. Betul? Sebenarnya tak juga. Macam family mertua Ayue, semua yang bersantan mak mertua Ayue akan tukarkan kepada susu cair atau susu fresh kecuali menu-menu macam pulut dan pengat. Semua tu masih kekalkan santan. Cuma yelah, nak beralih dari santan kepada susu tu bukan senang kan. Kalau salah sukat, lain pula jadinya.

Untuk resipi kali ni, Ayue akan kongsikan dengan anda menu kuih tradisional yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia iaitu Roti Jala Kari Ayam. Roti Jala ni mesti ramai yang suka kan? Termasuk lah Ayue. Selalunya kalau Ayue buat memang banyak sebab Ayue seorang je dah berapa keping. Kena pula dengan kuah kari yang kaw, pedas-pedas sikit. Fuh, jilat pinggan tau.

Tapi tula, jilat, jilat juga, kalau dah banyak sangat makan santan pun tak bagus untuk kesihatan kan. Tinggi kolestrol! Itu yang senang dapat macam-macam penyakit tu. Jadi sebagai alternatif, Ayue tukarkan santan kepada susu supaya menu yang kita makan ni lebih sihat.

Anda tahu tau tak yang susu merupakan sumber semulajadi nutrien yang semua orang perlukan? Haa, untuk pengetahuan anda, segelas susu mengandungi 8gram protein rendah lemak dan gula semulajadi. Ayue faham, ramai yang risau tentang lemak yang terkandung dalam makanan anda kan. Tapi sebenarnya tak semua lemak tepu tu sama. Lemak tenusu adalah baik untuk kesihatan tau. Jadi, makan lah berpada-pada.

Okeylah, panjang sangat dah ni Ayue bebel. Mesti semua dah tak sabar nak tau resepi yang Ayue nak share ni kan. Jom.


Resepi Roti Jala Cheese Roll Kari Ayam tanpa santan

Prep time : 10 minutes
Cooking time : 45 minutes
Tasting profile : Savoury
Servings : 3 - 4 person

Bahan-bahan Roti Jala Cheese Roll
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 ½ cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • ½ sudu teh pewarna kuning
  • 1 sudu kecil Garam
  • 2 sudu unsalted butter
  • Cheese Slice

Cara-cara masak Roti Jala Cheese Roll
  1. Gaul semua bahan roti jala (kecuali butter dan cheese) sehingga sebati.
  2. Panaskan kuali leper (non-stick) dan sapukan sedikit butter. Masukkan adunan roti jala ke dalam acuan dan kirai nipis di atas kuali.
  3. Biarkan masak, angkat dan letakkan cheese slice ke dalamnya sebelum gulung.





Bahan-bahan Kari Ayam
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil
  • 3 sudu rempah kari ayam
  • 2 biji ubi kentang - dipotong dadu kecil
  • 1 cawan culinary cream
  • 1 cawan air
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis Kari Ayam
  • 1 tangkai Kulit kayu manis
  • 1 tangkai Bunga lawang
  • 3 tangkai Bunga cengkih
  • 2 biji Buah pelaga
  • 2 biji Bawang merah - dihiris
  • 2 biji Bawang putih - dihiris
  • 1 inci Halia - dihiris 

Cara-cara masak Kari Ayam
  1. Tumis bahan-bahan tumis sehingga berbau wangi.
  2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Biarkan sehingga garing.
  3. Masukkan ayam dan kentang. Kacau seketika dan masukkan culinary cream serta air.
  4. Perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan kuah mendidih dan pekat sedikit.
  5. Sedia dihidang bersama Roti Jala Cheese Roll. 



Mudah je kan? Cuma perlu tukarkan santan kepada susu segar untuk roti jala. Manakala untuk kari ayam pula Ayue lebih suka gunakan Cream Culinary sebab guna sedikit saja dah lemak berkrim kuah anda. Masa memasak pun makin cepat tau sebab bila anda gunakan produk tenusu, anda tak perlu lagi nak tunggu lama-lama sampai susu masak. Cukup sekadar ia sebati, dah siap. 

Ayue memang suka guna produk tenusu dari New Zealand sebab kualitinya terjamin dan memang sedap! Sebab tu bahan-bahan yang Ayue gunakan semuanya dari Anchor.

Okey, siap dah Roti Jala Cheese Roll dan Kari Ayam tanpa santan Ayue ni. Seriously, roti jala ni makan macam tu saja pun dah sedap. Tak payah cicah kuah. Terutama untuk anda yang peminat cheese tu. Confirm anda suka punya lah. Suami Ayue siap minta Ayue buatkan lagi tau sebab dia makan sampai habis yang 1st batch Ayue masak tu. Haha. Sedap lemak masin rasa dia. Bila cicah dengan kuah kari lagi lah, umpphh! Lepas tu kebetulan Ayue ada sambal ikan bilis. Makan roti jala cheese dengan sambal pun sedap okey. 



Nampak tak cheese tu? Aduh, terliur dibuatnya. New Zealand memang terkenal dengan Cheese Roll tau. Tapi guna roti lah. Jadi alang-alang tu Ayue gabungkan je dua-dua sekali nak bagi jadi citarasa Malaysia. Macam mana? Menarik tak? Peminat roti jala dan peminat cheese wajib cuba tau.


Oh ya, sebelum Ayue lupa, Facebook Fonterra Brands Malaysia ada buar contest tau. Ada macam-macam hadiah yang anda boleh menang termasuklah Fujifilm Instax mini, Tefal Cookware dan FBM Hamper!!


Cara-cara mudah saja :
1) Like Fonterra Brands Malaysia page
2) Like resepi favourite korang di dalam album di FBM
3) Komen nama yang paling kreatif sekali di resepi pilihan korang dan tag 3 rakan
4) Share untuk tingkatkan peluang korang untuk menang!



Jangan lupa #FonterraFirstsFeast #DairyforLife dan like resipi Ayue tau! Hehe.

Best of luck!


xoxo,

post signature

You Might Also Like

3 comments

  1. terbaek.. nak try buat la nanti. hehe

    ReplyDelete
  2. Sally pun skrg banyak guna susu cair kalau takde santan...kadang guna santan tak tahan lama..kejap je dah nak basi..hahaha…nampak best je masak guna brg Fonterra!

    ReplyDelete
  3. menggodanya nampak siap ade cheese. kick lagi dengan kari ayam peeeergh =D

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page