Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick Review

30 August 2016

Assalamualaikum. Sekarang ni memang trend pakai lipstick matte. Jarang dah nampak yang pakai lipstick glossy-glossy ni. Cantik je Ayue tengok bila kawan-kawan Ayue dah mula pakai lipstick matte ke office. Ayue ada juga beberapa lipstick yang matte finish, tapi semuanya tak sesuai sebab bibir Ayue terlalu kering.

Sedih juga sebab selalu bila Ayue pakai lipstick matte, mesti bibir Ayue akan kering-sekeringnya. Kalau tak kering, ia akan jadi cakey. Berpecah-pecah. Bila nak re-apply pun jadi tak cantik dah, kena lap dulu, kemudian baru apply lipstick. Kesian kan? Ayue cuba dah apply dulu lipbalm semua tu, tapi masih juga kering lepas beberapa jam.


Siapa ada masalah macam Ayue ni? Tau tak yang sekarang Mary Kay dah keluarkan gel semi-matte lipstick khas untuk anda yang mengalami masalah bibir kering  macam Ayue. Ayue sangat-sangat impress dengan kesan dan ketahanan Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick ni. Warna lipstick ni masih elok kekal dibibir selepas berjam-jam tau. Dan yang penting bibir tak kering.


Biasalah, wanita dengan lipstick memang takkan dapat berpisah. Ada yang suka glossy, satin dan matte finish sebab setiap lipstick ada kelebihannya yang tersendiri. Rupa paras seseorang tu boleh berupa secara keseluruhan dari kusam kepada cantik dengan hanya mewarnakan bibir. Walau seseorang tu claim yang dia bukan kaki makeup, sekurang-kurangnya mesti ada sebatang lipstick dalam simpanan dia. Betul kan? Ayue pernah jadi wanita macam tu, tapi sekarang dalam beg ada lebih dari 5 batang lipstick! Haha.


Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick

Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick ni sebenarnya menggunakan 'Cushion Matrix Technology' yang menggunakan mikrosfera silika yang halus untuk membenamkan dan mengekalkan warna pada permukaan bibir sepanjang hari. 

Koleksi lipstick terbaru dari Mary Kay ni juga mengandungi bahan-bahan seperti ester minyak bunga matahari dan jojoba, untuk membantu permukaan bibir dan lipstick kekal sehingga 24 jam! Haa, bahan-bahan terbaik ni lah yang buat bibir Ayue tak lagi kering macam selalu. 


Formula gel yang ringan dalam lipstick membuatkan ia senang digunakan dan meninggalkan kesan rasa yang sangat lembut. Bukan itu saja, lipstick ni juga memberikan soft-focus effect dengan optical diffusers dimasukkan untuk memberi kesan yang sangat cantik dan mengkaburkan ketidaksempurnaan kecil pada perrmukaan bibir. Malah, untuk anda yang mempunyai bibir yang banyak garisan macam Ayue pun, lipstick ni boleh kurangkan garisan pada bibir tu tau. Jadi dari jauh dah boleh nampak dah betapa cantiknya bibir kita. Cewah. 

8 Warna Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick

Untuk koleksi Gel Semi-Matte Lipstick ni, Mary Kay mengeluarkan 8 warna yang sangat cantik. Ayue ada 4 daripada 8 tu! Meriah kan. Hehe. 

Antara warna Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick :
  • Bashful Yo
  • Rich Truffle 
  • Mauve Moment 
  • Powerful Pink 
  • Always Apricot
  • Poppy Please
  • Crushed Berry
  • Midnight Red

Yang ada pada Ayue adalah Bashful You, Mauve Moment, Powerful Pink dan Poppy Please. Percayalah, kesemua warna-warna ni sangat cantik sampai Ayue tak tau nak pakai yang mana satu. Mudah nak apply dengan lancar menggunakan gel stick. Warnakan pula terang, pigmented. Sekali apply je dah nampak warnanya. Bibir pula kelihatan semi-matte finish dan sedikit glossy. Ayue dah jatuh cinta dengan lipstick ni!


Bashful You - Warna Nude, sesuai untuk anda yang sukakan makeup secara natural
Mauve Moment - Sedikit pink, warna favorite Ayue setiap hari
Powerful Pink - Warna fresh dan terang! Nampak seakan-akan campuran pink dan ungu
Poppy Please - Merah menyala. Warna pilihan untuk makan malam


Selepas apply Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick
Tips untuk anda yang berbibir kering macam Ayue, sebelum apply matte lipstick, pastikan anda apply lipbalm dulu untuk pastikan bibir anda kekal lembut dan tidak kering. Warna lipstick ni mampu bertahan sampai berjam-jam walaupun selepas makan. Warnanya masih terang tau! Cuma kalau anda mahukan coverage yang lebih dan nampak lebih cantik, boleh apply lagi selepas makan okey? Takda masalah.

Selepas 5 jam menggunakan Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick

Packaging dia pun smart dan elegan. Siap ada kawasan transparent di bahagian atas lipstick untuk memudahkan kita tengok warna apa didalamnya. Tak payah susah-susah nak buka tutup dah.

Smart dan elegan packaging


Sejujurnya, Ayue lebihkan lipstick yang jenis old school macam ni berbanding liquid lipstick sebab kita sebenarnya cenderung untuk menggunakan liquid lipstick dengan kuantiti yang banyak. Sudahnya lipstick cepat habis. Bila guna gel lipstick macam ni, tahan lama sikit ye tak? Lagi pun mudah nak apply dan dibawa kemana-mana tanpa risau ia akan tumpah.

Cuba tengok video Ayue di bawah ni. Mudah senang dan sangat praktikal untuk digunakan di mana-mana. Warna pula sesuai untuk digunakan dari pagi sampai lah ke malam.



Harga Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick ni hanya RM55. Anda boleh dapatkannya melalui Mary Kay Independent Beauty Consultant di talian 03-7711 7500 melalui website Mary Kay di www.marykay.com.my


MARY KAY 2016 Dream Beautiful Contest

Oh ya, untuk pengetahuan anda, pertandingan Mary Kay Asia Pasifik 2016 Dream Beautiful Beautiful kini dah dibuka. Dream Beautiful Contest merupakan satu pertandingan makeover serantau untuk mencari Asia’s next modeling star dan bakat baru mekap artis. Tahun ni adalah tahun ke empat The Dream Beautiful Contest menggalakkan wanita untuk menemui kecantikan mereka.



Anda berpeluang untuk menang trip ke Hong Kong full sponsored masa Grand Finale tau! Woot woot! Contest bermula dari 1 July 2016 hingga March 2017. Cepat hubungi Independent Beauty Consultant di talian 03-77117500 untuk mendapat FREE makeover dan join contest ni. Untuk maklumat lanjut tentang contest ni, boleh layari : www.mkdreambeautiful.com atau www.marykay.com.my.

Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick 2015

Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick 2015


Cepat-cepat join okey? Rugi kalau tak join tau. Manalah tau ada rezeki anda nanti? Amenn.

Untuk maklumat lanjut mengenai Mary Kay, boleh layari :
Website : www.marykay.com.my
Dream Beautiful Contest : www.mkdreambeautiful.com
Facebook Page : fb.com/MaryKay.com.my
Instagram : @MaryKayMySg



xoxo,

post signature

Be My Reason Shower Run 2016 | Kempen Kesedaran Kanser Payudara Bersama SHOKUBUTSU

28 August 2016

Assalamualaikum. Siapa kaki marathon dekat sini? Haa, hujung minggu kalau takda bnuat apa tu, jom join larian yang bermanfaat ni?

Shokubutsu dan Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia (NCSM) pada tahun lalu telah membuat siri jelajah untuk melakukan demonstrasi pemeriksaan sendiri payudara dan ia ternyata memberi hasil yang membimbangkan. Begitu ramai di antara mereka yang tidak pasti bagaimana mahu melakukan pemeriksaan sendiri payudara di rumah yang selesa. Yang lebih mengejutkan apabila pemeriksaan rambang dilakukan di siri jelajah tersebut, enam wanita didapati mempunyai ketulan kecil yang mencurigakan pada payudara merka dan ini menunjukkan tanda-tanda kanser payudara.


Oleh itu, situasi yang kurang menyenangkan ini telah mendorong Shokubutsu iaitu jenama terkemuka sabun mandian di Malaysia, untuk meneruskan Kempen Pink Ribbon yang menggalakkan wanita melakukan perubahan terhadap diri mereka serta orang yang mereka sayangi dengan memeriksa sendiri payudara semasa mandi secara kerap. Kempen pada tahun ini akan menjadi lebih besar dan berani telah disokong sepenuhnya oleh Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia (NCSM) untuk menyebarkan mesej mengenai pemeriksaan sendiri payudara semasa mandi. Dengan ini Shokubutsu akan menganjurkan Be My Reason Shower Run iaitu larian bertemakan mandi yang pertama di Malaysia.

Untuk pengetahuan semua, Be My Reason Shower Run merupakan larian sempena bulan kesedaran kanser payudara dan mempromosikan kesedaran dan menyebarkan mesej tentang sokongan dan kerjasama orang sekeliling. Oleh itu, para peserta Be My Reason Shower Run digalakkan untuk berlari bersama pasangan masing-masing sebagai simbol mengapa mereka perlu melakukan pemeriksaan sendiri payudara.


Apa yang menariknya Be My Reason Shower Run pada tahun ini adalah para peserta larian akan lari bersama pelakon terkemuka Malaysia, Beto Kusyairy. Beto akan turut menyertai larian ini bersama isterinya, Tisha Shahar sebagai tanda sokongannya kepada Tisha yang mempunyai pengalaman apabila ketulan dikesan pada payudara beliau tidak lama dahulu. Mereka akan bersama-sama membantu meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia tentang kanser payudara dan pemeriksaan sendiri payudara semasa mandi. 

Pasangan ini merupakan pasangan terbaik dan layak dijadikan contoh kepada rakyat Malaysia bagaimana wanita boleh diberi galakan oleh pasangan, keluarga dan rakan-rakan untuk melakukan pemeriksaan sendiri payudara. Apabila Tisha mengesan ketulan pada payudaranya, beliau telah bersiap sedia untuk mengalami peralihan hidup termasuklah terapi dan kemungkinan juga pembedahan. Katanya, suaminya Beto Kusyairi merupakan sumber kekuatan yang sering memberi sokongan disaat dia menghadapi tempoh yang mencemaskan itu. Meskipun ketulan itu tidak berbahaya tetapi ia merupakan pengalaman yang mendorong mereka untuk meyakinkan orang ramai tentang kepentingan melakukan sendiri payudara.



"Shokubutsu secara aktif telah mempromosikan pemeriksaan sendiri payudara semasa mandi kerana ia penting untuk pengesanan awal. Pemeriksaan sendiri payudara adalah mudah dan ringkas untuk dilakukan dan tidak memerlukan masa yang panjang. Oleh itu, kami menggalakkan para wanita untuk melakukannya semasa mandi kerana ia merupakan aktiviti harian dan waktu yang senang untuk melakukan pemeriksaan sendiri payudara, " kata Jackie Low, Pengurus Pemasaran, Jabatan Produk Penjagaan Peribadi, Southern Lion Sdn. Bhd, syarikat bagi jenama Shokubutsu.



Larian Sempena Kempen Kesedaran Kanser Payudara "Be My Reason Shower Run"

Butiran Be My Reason Shower Run :

Tarikh : 9 Oktober 2016 | Ahad
Masa : 7.00 pagi - 10.00 pagi
Tempat : The Arc, Bandar Rimbayu, Kota Kemuning, Shah Alam
Yuran : RM 50 / seorang, RM 90 / 2 orang satu kumpulan


Pendaftaran : Melalui online di http://pacerssport.my/shokubutsubemyreason





Senarai kategori larian Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016


Code
Participating Type
Category
Starting Time
Entry fees**
Distance
AB
On-Line
Men Open     (Individual)Women Open (Individual)
7.30 am
RM 50* per pax + RM 3 on-line registration fee
http://pacerssport.my/index.php?route=product/product&product_id=93
5KM
C
On-Line
Men or Women Open (Pair or Couple)
7.30 am
RM 90* per pair/couple + RM 3 on-line registration fee
http://pacerssport.my/index.php?route=product/product&product_id=94
5KM
D
Corporate Registration
Men or Women Open(Group of 10 & above)
7.30 am
RM 45* per pax with NO on-line registration feeUse form attached and send to by Sep 10, 2016
fara.nazri@southernlion.com.my
lc.lian@southernlion.com.my
5KM
* RM10 dari setiap pernyetaan (per pax) akan disumbangkan ke National Cancer Society Malaysia
** Keterangan lanjut boleh klik pada link yang disertakan di atas.








Pengambilan Race Kit :

Tarikh : 7 dan 8 Oktober 2016 | Jumaat dan Sabtu
Masa : 11.00 pagi - 5 petang 
Tempat : The Arc @ Bandar Rimbayu (Bersebelahan Kota Kemuning, Shah Alam)


Selain daripada tujuan utama larian untuk kesedaran terhadap pemeriksaan sendiri payudara ketika mandi, para peserta turut akan dapat mempelajari dengan lebih lanjut tentang penyakit yang menimpa satu daripada 19 orang wanita ini. Rakan kerjasama Kempen Pink Ribbon Shokubutsu, NCSM akan turut membuka sebuah booth pameran khas buat mereka yang mahu mengetahui dengan lebih lanjut tentang kanser payudara dan bagaimana untuk melakukan sendiri payudara semasa mandi dengan cara yang betul. Bekas pesakit kanser payudara akan turut mengambil bahagian di dalam Be My Reason Shower Run dan para perserta yang lain berpeluang untuk mendengar pengalaman mereka melawan kanser payudara dengan bantuan dan sokongan orang tersayang.

Setiap peserta Be My Reason Shower Run akan menerima sehelai t-shirt, sebuah pingat, sijil dan goodies bag dengan barangan Southern Lion termasuk baucer diskaun Mammogram/Ultrasound Payudara dan juga minuman yang ditaja oleh Umbro-Isotonic Drinks.





Khas untuk pembaca blog Ayue!!

Siapa nak join Be My Reason Shower Run ni secara PERCUMA?? Setiap peserta akan dapat sehelai t-shirt, sebuah pingat, sijil dan goodies bag dengan barangan Southern Lion termasuk baucer diskaun Mammogram/Ultrasound Payudara dan juga minuman yang ditaja oleh Umbro-Isotonic Drinks tau. 

Ayue akan pilih pembaca blog Ayueidris.com ni seramai 3 orang untuk sama-sama join run ni nanti. Caranya mudah saja.
  1. Follow Instagram @ayueidris | www.instagram.com/ayueidris
  2. Muat naik gambar di instagram dengan gaya aktiviti senaman bersama dengan suami, ahli keluarga atau rakan-rakan anda secara KREATIF bersama hashtag #BeMyReasonShowerRun2016 dan #AyueIdrisGiveaway
  3. Tag Instagram www.instagram.com/ayueidris dan www.instagram.com/shokubutsumalaysia

Ayue akan pilih yang paling kreatif tau. Cepat-cepat join okey? Jom sertai larian Be My Reason Shower Run untuk bersama-sama menjayakan kempen kesedaran payudara. Manalah tau boleh lari sama-sama dengan Beto Kusyairi? Hehe.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari Facebook Shokubutsu Malaysia




xoxo,

post signature

My trip and stay dekat Melaka Hotels

Assalamualaikum. Siapa yang dah pernah sampai ke negeri kesayangan Ayue, Melaka? Mesti semua dah kan? Kampung Ayue tu kan famous dengan macam-macam sejarah. Hehe.

Ayue cuma nak cerita yang baru-baru ni Ayue dan rakan-rakan pejabat ada buat trip ke Melaka. Disebabkan kami datang atas urusan kerja, kami sepakat nak duduk di hotel in Melaka je. Kami stay di Hotel Sri Malaysia Melaka selama 2 hari 1 malam.


Hari pertama tu kami sampai dalam pukul 5 petang, dah lewat. Penat sangat sampai terlelap kami dibuatnya. Tak sempat pun nak tengok-tengok suasana sekeliling. Lagipun bilik di hotel ni cantik dan luas. Selesa sangat Ayue tidur tau.


Kalau anda nak tau, Hotel Sri Malaysia ni dah jadi salah satu hotel favourite Ayue sebab Ayue suka breakfast yang disediakan. Sedap okey! Suka gila bubur nasi dan telur dadar yang ada dalam menu sarapan pagi tu. Sambil menaip ni pun terliur Ayue dibuatnya. Kopi dia pun boleh tahan sedap. 

Kalau anda dapat kupon free untuk breakfast masa menginap disini, sila turun awal ya sebab kalau lambat semuanya akan habis. Serius! Kawan pejabat Ayue yang bangun lambat, turun lambat ke sarapan, masuk bilik dengan muka sedih sebab makanan dah tinggal sikit. Hehe.

Lain kali kalau Ayue nak rasa holiday ke Melaka lagi mesti Ayue pilih Hotel Sri Malaysia Melaka sebagai salah satu Melaka Hotels yang Ayue akan check in. Kalau bawa family pun best ni. 

Untuk anda yang rasa nak holiday di Melaka, Ayue cadangkan anda tengok website Travelokahttps://www.traveloka.com/en-my/ sebab website Traveloka ni best gila. Sangat user friendly dan mudah untuk difaham. Kadang-kadang ada offer best macam 25% diskaun!! OMG. Best gila kan?Bukan saja untuk cari hotel in Melaka tau, mana-mana hotel pun ada. Cuma anda kena selalu check lah offer tu. Nak benda best kena lah rajin sikit ye tak?


Jika anda nak bercuti di Melaka, Ayue ada beberapa benda nak highlight buat rujukan anda yang holiday di Melaka tu. Sesiapa pun yang datang holiday di Melaka mesti kena cuba asam pedas Melaka. Ayue selalu sangat dah makan, tapi saja nak bawa rakan pejabat Ayue ni makan asam pedas sedap di Melaka ni sebab diorang teringin. Tak jauh dari tempat kami menginap, ada Kedai Asam Pedas Pak Man. Kedai dia nampak simple je, tapi penuh pelanggan! Kami order nasi putih, asam pedas ikan pari dan ikan tenggiri untuk menu makan tenghari kami disana. Sedapnya la hai! Kuah asam pedas dia pekat sangat, pedas pulak tu. Ayue ni dah la memang hantu pedas. Memang tambah nasi lah jawapnya. Kawan Ayue pun terjebak sama tambah nasi. Haha! Harga untuk dua orang makan cuma RM25. Pada Ayue harga ni affordable.
Dah terlanjur anda datang Melaka, Ayue nak cerita juga tentang makanan disini. Kebanyakkan makanan di Melaka ni guna Gula Melaka tau. Sebab tu lah makanan di Melaka ni sedap-sedap. Kami sempat singgah di satu tempat makan di Ayer Keroh. Masa ni belum check in hotel lagi. Ayue order bubur pulut hitam. Memang terasa betul manis gula melaka tu. Kena pula dengan lemak santan yang fresh, fuhhh. Ngam ngam soi lah. Dah lah bubur pulut hitam ni memang favourite Ayue. Bubur hitam ni pula rasanya dia tak terlalu manis, secukup rasa je semuanya.

Bukan bubur pulut hitam je tau. Cendol di Melaka ni pun sedap-sedap sebab kebanyakan kedai guna gula melaka. Kalau anda kurang gemar cendol, boleh juga cuba coconut shake di Klebang Melaka tu. Yang ni memang tak boleh miss kalau datang Melaka. Dah macam trend kalau singgah Melaka, mesti kena cuba coconut shake Klebang tu. Originalnya di Klebang, yang tempat lain tu semua rasa dia tak sama macam di Klebang.
Kemudian sebelum kami bertolak balik ke KL, kawan pejabat Ayue ajak singgah beli buah tangan di Kompleks Pasar Besar Melaka. Dekat sini memang banyak jual produk tempatan. Terpegun Ayue dibuatnya. Maklumlah, orang Melaka sendiri jarang membeli barang di Melaka kan. Bila bawa kawan Ayue ke sini, baru Ayue tau rupanya Melaka ni banyak barang-barang yang menarik. Rambang mata juga lah sekejap. Ayue cuma beli beberapa jajan, belacan kampung dan dua botol cencalok untuk keluarga bakal mertua Ayue. Diorang memang suka sangat dengan belacan dan cencalok Melaka. Tiap kali Ayue balik Melaka mesti diorang kirim beli.

Oh ya, di Kompleks Pasar Besar Melaka juga ada medan selera yang besar untuk anda bersarapan. Kalau anda ke sana awal boleh lah cuba sarapan disini okey.

Ni je lah tempat yang sempat Ayue dan rakan pejabat Ayue singgah masa trip kerja kami hari tu. Lepas ni kami plan nak datang lagi. Nak jelajah lagi banyak tempat menarik dan makan sedap di Melaka. Kadang-kadang orang Melaka pun tak habis pusing negeri sendiri. Betul tak? Hehe.

Till then,

xoxo,

post signature

Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette Review

11 August 2016

Assalamualaikum. Macam mana anda naikkan semangat untuk lalui kehidupan harian? Kebelakangan ni Ayue ditimpa pelbagai dugaan. Mood kadang-kadang ok, kadang tidak. Tak menentu. Jadi Ayue selalu dengar muzik untuk release tension. Tapi anda tau tak selain dari muzik, bauan juga merupakan salah satu cara untuk menaikkan semangat dan mengubah mood kita dari moody kepada ceria.

Sebab tu Ayue suka pakai bauan yang boleh menaikkan semangat Ayue. Bila terhidu bau wangi, automatik Ayue tersenyum sendiri tanda hati Ayue senang dengan kehadiran bau wangi tu. Sekarang Ayue ada favorite perfume yang baru tau, Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette.


Sebenarnya Upbeat™ for Her Eau de Toilette ni diilhamkan untuk mereka yang sukakan muzik, sebab tu namanya Upbeat dan tagline nya pula 'Fragrance For The Music'. Tengok pada kotaknya saja dah nampak ceria dengan rona warna oren dan coklat terang. Ala-ala musim panas gitu.




Ayue pula suka sangat dengan bau wangian ni. Ada campuran bau buah dan aroma kayu sedikit. Mula-mula semburan baunya agak kuat, tetapi lama kelamaan bau wangian ni akan jadi sangat lembut. Sesuai sangat dengan Ayue sebab Ayue sukakan bau yang lembut berbanding bauan yang garang.




Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette mempunyai 3 jenis notes. 

Opening Notes nya merupakan gabungan antara buah beri merah, epal dan nektarin (aprikot) yang membuatkan wangian ini unik.

Middle Notes (The Backbeat) pula mengeluarkan bau ros melati, bau haruman liar dan muguet. Ya ampun, sesiapa yang kenal rapat dengan Ayue, mesti tau yang Ayue sangat sukakan wangian berbau ros! Masa ni lah ia memancarkan kewanitaan, keghairahan dan semangat bergerak mengikut rentak muzik yang kita dengar

End Notes (The Finish) pula merupakan gabungan bau nilam, kulit kasturi, ambar dan gaharu. Sangat unik kan wangian Upbeat ni?


Pada Ayue wangian ni sangat sesuai untuk wanita yang mencari wangian yang boleh menaikkan semangat dan tenaga dari siang hari ke malam. Wanita yang seharian sibuk macam Ayue ni sesuai sangat. Malah botol dan kotaknya yang unik tu pun membuatkan ia sesuai untuk dijadikan hadiah untuk teman rapat anda. 


Lepas ni kalau agak-agak bosan atau letih, sembur saja wangian Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette ni. Mesti bole boost up mood anda. Lagi-lagi kalau dengar lagu, boleh berjoget dibuatnya! Haha.


Wangian Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette boleh didapati mulai 1 July 2016 dengan harga RM89. Berbaloi ke? Sangat berbaloi! Jika anda inginkan wangian yang berbau unik dengan campuran aroma kayu yang lembut, boleh lah cuba Mary Kay Upbeat™ for Her Eau de Toilette ni okey. Tak rugi pun.


Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi Perunding kecantikan bebas Mary Kay di talian 03-77117500 dan layari 

Website : www.marykay.com.my




xoxo,

post signature

ABS Powerbank Cepat Charge & Tahan Lama

09 August 2016

Assalamualaikum. Hidup seorang Ayue sentiasa sibuk. Jarang sangat lah nak duduk diam dalam office, mengadap computer. Selalunya sentiasa on the go. Sama ada keluar meeting dengan client atau event blogger. Kadang-kadamg tu sampai seharian ada di luar.

Battery phone sekarang ni mana nak tahan seharian? Dengan heavy user nya, kejap-kejap cek email, post status facebook, post gambar instagram. Memang tak lah bateri nak tahan sampai ke malam kan? Lagi pula sekarang ni dah pandai nak install pokemon go dalam phone. Lagi lah cepat habis bateri. Sebab tu penting nya Power Bank untuk seseorang yang life dia macam Ayue ni. Malam baru ada rumah, takkan nak biar phone takda bateri? Penting kot!!

Kadang-kadang sempat lah juga charge bateri dalam kereta. Tapi tak elok sebenarnya charge phone dalam kereta tau. Power yang di supply tu turun naik, chances untuk bateri cepat rosak tu tinggi. Sayang lah phone mahal-mahal, bateri cepat rosak kan?


Powerbank ni kira macam life savior lah pada Ayue. Kalau takda powerbank, boleh moody tau. Nak buat itu tak kena, nak ini tak kena. Yela, penggunaan phone kan terhad? Takut bateri habis, mati kutu dibuatnya. Nasib baik sekarang Ayue dah ada ABS Powerbank. Ayue dah guna dekat seminggu juga.




Seriously, sangat berbeza dari power bank yang Ayue pernah guna sebelum ni. Nak tau kenapa? Sebab ABS Powerbank ni mempunyai kelebihan fast charging. Maksudnya anda charge sekejapan je dah penuh!! Jimat masa.  Oihhh, heaven gila macam ni. Tak payah nak pegang phone sambil ada wayar terjuntai lagi masa event ke apa. Susah kot nak guna phone sambil wayar berselirat.

Jom tengok ciri-ciri yang ada pada ABS Powerbank ni :

Model : J18G
Colour : Tiffany Green, Baby Pink, Pearl White, Classic Black
Input : 5V - 2A
Output 1 : 5V - 2.1A
Output 2 : 5V - 2.1A
With LED Capacity Light


Ayue pilih yang Tiffany Green. Nampak lebih unisex. Kalau tunang Ayue nak guna pun tak segan. Kalau Ayue ambil warna pink, kesian pula kat dia kan. Hehe.


Powerbank ABS ni mempunyai 12,000mAh. Boleh charge lebih kurang 4kali phone Ayue ni. Tapi kalau Ayue charge 2 phone sekali gus, atau charge sekali dengan yes4g Ayue tu, lebih kurang 3 kali juga lah. Itu pun dah lebih dari cukup. 

Heavy mana pun Ayue guna, paling tinggi pun Ayue charge sehari 2 kali. Belum pernah lagi seharian sampai 3 kali charge. Bergantung pada penggunaan masing-masing. Tapi pada Ayue 12,000mAh ni dah cukup tinggi dah. 



Ayue suka sangat design ABS Powerbank ni. Nipis je. Warna pun menarik. Bentuk pula macam phone. Jadi kalau nak letak dalam beg, takda masalah kembung lagi dah. Nak letak dalam poket pun bileh sebab design dia yang slim. Ringan pula tu! Satu-satunya powerbank yang ringan pernah Ayue ada. Lega tau!! Kalau berat sakit tangan ni nak pegang beg ke sana ke sini.



Harga ABS Powerbank ni RM179 (retail price). Tapi ada warranty 2 tahun tau. Pada Ayue sangat berbaloi dengan harganya. Dengan kelebihan yang dia ada, fast charge dan ada 2 port untuk charging, harga tu berpatutan. Kalau rosak pun tak risau sebab ada warranty lama. (1 to 1 exchange Guarantee whole Malaysia).


Kalau anda berminat nak beli, sempena bulan merdeka ni, official ABS online store ada buat promosi Merdeka Sale yang menawarkan 20%-30% diskaun bagi setiap pembelian. Huish, murah tu!


Anda holeh beli di 11street.my di link yang Ayue listkan di bawah sehingga 31 Ogos 2016 ok. Pastikan Powerbank ya g a da beli tu original tau!! Hanya C Two Gadget saja Satu-satunya distributor untuk ABS Powerbank di Malaysia ni.



Untuk info lanjut mengenai ABS Powerbank, boleh layari :
ABS : http://www.absmalaysia.net/where-to-buy
Website : http://www.absmalaysia.net/
Instagram : https://www.instagram.com/absmalaysia/




xoxo,

post signature

Kelas Memasak Pensonic "Raya-Merdeka Cook With Chef Season 3" 2016

08 August 2016

Assalamualaikum. Alhamdulilah, alhamdulillah!! Syukur sangat-sangat bila rezeki Ayue mencurah-curah masa Kelas Memasak Pensonic "Raya-Merdeka Cook With Chef Season 3" 2016 di One City Subang hari tu. 


Ayue dan pemenang-pemenang peraduan "Cook with Celebrity & Chef DCH Ismail" dijemput hadir ke kelas masak bersama chef dengan pemenang-pemenang Peraduan "Raya-Merdeka Cook With Chef Season 3". Memang meriah lah kan sebab ramai rupanya pemenang peraduan dari Pensonic ni. Murah hati betul pihak Pensonic ni.


Tahun lepas Ayue tak dapat join kelas masak ni. Mungkin terlepas pandang. Rugi betul rasanya. Tapi tahun ni memang Ayue tak lepas peluang! Dari awal bulan lagi dah tunggu tau. Setiap kumpulan yang hadir boleh bawa pulang Multi-Cooker yang disediakan sebagai peralatan memasak. Awesome kan?!


Segala bahan mentah dan juga apron disediakan oleh pihak Pensonic. Kami yang peserta ni tinggal nak masak je. Punya lah senang kelas masak macam ni. Hehe. Kami masak menu Ayam Masak Merah. Resepi yang bsangat simple dan mudah untuk dimasak oleh sesiapa pun.





Dari awal sampai habis kelas masak bersama Dato' Chef Haji Ismail ni memang seronok sangat sebab chef  asyik buat lawak. Ayue dengan Numi tak habis-habis ketawa. 


From left : Kitchen Kingdom Managing Director, Mr. Mohd Imran bin Sa'adon, Mamee Chef Brand Manager, Ms. Alysha Wong, Pensonic Friend, Ms. Amber Chia, Pensonic Friend, Mr. Alan Yun, Pensonic Ambassador, Ms. Emily Lim, Pensonic Friend, Ms. Carrie Lee, Pensonic Friend, Ms. Kelly Jagan, Pensonic Friend, Ms. Angel Yeoh, Pensonic Executive Director, Mr. Nelson Chew, Pensonic Friend, Dato Chef Haji Ismail, Pensonic Friend, Ms. Peng Peng, Pensonic Friend, Mr. Sean Lee, Chef Mail Masak Bersama Pensonic Celebrity Guest, Mr. Fendi Balas, Chef Mail Masak Bersama Pensonic Celebrity Guest, Mr. Ungku Ismail Aziz, Chef Mail Masak Bersama Pensonic Celebrity Guest, Mr. Lim Jian Wen, Chef Mail Masak Bersama Pensonic Celebrity Guest, Mr. Ahmad Syahir


Selesai masak, masa untuk umum pemenang lucky draw dan instagram contest. Ayue tak sangka nama Ayue naik untuk kedua-dua kategori tu. Syukur alhamdulillah! Untuk lucky draw Ayue menag sekotak Mamee Chef Lontong, dan untuk hadiah Instagram contest pula Ayue menang Bread Maker.


Ya Allah, punya lah lama Ayue mengidam Bread Maker ni. Akhirnya ada juga rezeki Ayue dalam 3000 orang peserta yang hadir. Ramai kan? Ayue dapat tau g bilangan peserta makin meningkat dari tahun lepas tau.


Tak sabar rasanya nak rasmikan Bread Maker Ayue tu. Macam-macam boleh dibuat dengan Bread Maker tu. Nak masak dodol pun boleh. Ish, tunggu jela resepi dari Ayue okey?

Sebelum balik mesti lah selfie dengan Dato' Chef Haji Ismail dulu. Hehe. Hopefully tahun depan ada lagi rezeki Ayue nak join Kelas Memasak Pensonic ni. InsyaAllah.




xoxo,

post signature
© AYUE IDRIS • www.ayueidris.com