Kurma Hidayah Plus Bekal Tenaga Sepanjang Ramadan

20 April 2020

Assalamualaikum. Dalam pada Ayue sibuk dengan rutin harian, pejam celik pejam celik, tinggal beberapa hari je lagi kita nak sambut bulan ramadan yang dinantikan oleh seluruh umat islam di dunia. Tapi, berbeza dengan tahun-tahun sebelum ni, hati ni risau dengan situasi yang melanda dunia ketika ini dengan kehadiran COVID-19. Yela, semua pun tahu jika kita masih lagi tak dapat putuskan rantaian Covid-19 ni sebelum ramadan menjelma, alamatnya tiada lah solat terawih di masjid, amalan-amalan ketika bulan ramadan juga terhad. Allah, risau betul dibuatnya.

Sebagai suri rumah sepenuh masa, Ayue kena kuat untuk keluarga kecil Ayue ni. Nama saja Perintah Kawalan Berkurung(PKP), tapi Ayue tetap dengan rutin harian Ayue yang padat. Celik saja mata, terus uruskan rumah tangga. Qaayed pula kecil lagi, takkan Ayue nak biarkan dia tengok TV 24jam kan. Sebelum PKP, boleh juga bawa Qaayed keluar buat aktiviti outdoor, ke kedai beli barang, sekarang ni kena duduk rumah 24jam. Budak kecil pun tahu bosan. Nak tak nak Ayue kena buat juga aktiviti untuk isi masa dia di rumah. Ayue lah chef, Ayue lah cikgu, serba serbi kena tahu bila dah jadi ibu ni. Badan letih jangan cakap lah, kadang-kadang tu letak kepala sekejap saja pun dah boleh hanyut dibuai mimpi. Masa untuk diri sendiri tu terhad. Masa Qaayed tidur saja lah baru Ayue dapat selesaikan kerja-kerja blogging dan prepare aktiviti Qaayed untuk keesokan harinya. Penat bunyinya kan?

Duduk mengadap komputer sampai lewat malam, selesai kerja sebelum tidur pula baru ada masa nak scroll social media untuk tahu perkembangan dunia dan kawan-kawan. Itu yang susah nak tidur tu. Pencahayaan dari skrin telefon bimbit juga dapat mengganggu hormon tidur melatonin dan membuatkan anda keletihan keesokan harinya tau.



Sebab tu sebelum tibanya ramadan tahun ni, Ayue dah ready siap-siap dah Kurma Hidayah Plus ni supaya Ayue kekal bertenaga sepanjang hari kerana Kurma Hidayah Plus mengandungi:

  • Kurma - Mengandungi kandungan nutrien yang tinggi. Antaranya gula semula jadi (fruktosa, glukosa, sukrosa) yang tinggi dalamnya, serat, kalsium, zat besi, serta vitamin.
  • Madu - Satu sudu besar madu mengandungi 64% kalori dan bebas dengan kolestrol, lemak dan sodium. Madu membantu dalam pengedaran darah dengan lebih baik dan bertindak sebagai penambah sel darah merah dan kadar oksigen di dalam badan seseorang. Dan sudah tentu, oksigen yang tinggi bermakna tenaga yang tinggi.
  • Goji - Vitamin B Komplex, perlu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Goji berry mampu meningkatkan tenaga dan menjadi ramuan alternatif bagi mengembalikan tenaga dan mengurangkan keletihan.


Selalunya masa bulan ramadan ni lah kita banyak makan buah kurma untuk beri kita tenaga ketika berpuasa kan? Selain dari makan buah kurma, anda boleh juga makan Kurma Hidayah Plus ni sebab ia bukan saja ada buah kurma, malah ia menggabungkan 6 Formulasi lengkap dengan nutrisi dari bahan semulajadi termasuklah madu, kurma, buah tin, kismis, goji dan juga delima yang membantu membekalkan nutrisi lengkap yang diperlukan oleh badan.




Yang menariknya, SeraiMas Kurma Hidayah ni bebas daripada gula sintetik, malah tekstur dan rasa nya adalah daripada manisan bahan semulajadi, maka ia sesuai diamalkan oleh semua peringkat usia. Qaayed pun dah boleh minum tau. Beli satu botol, satu keluarga boleh minum. Tak payah cari vitamin atau supplement lain dah. Bukan tu je, wanita mengandung juga boleh amalkan pengambilan Kurma Hidayah Plus ni sebab ia boleh meningkat tenaga. Maklum lah, wanita mengandungkan mudah rasa penat. Lagi-lagi ketika bulan ramadan, lagi lah tak larat betul tak.


Antara kelebihan lain yang ada pada Kurma Hidayah Plus ni adalah:
  • Ia diperbuat daripada bahan semulajadi
  • Bebas gula (Pemanis semulajadi)
  • Melindungi bakteria baik
  • Penghadaman dan penyerapan nutrisi yang cekap
  • Pengguna selamat menggunakannya tanpa sebarang keraguan dan terhindar dari bahan-bahan yang terlarang
  • Mempunyai sistem keselamatan verifikasi ketulenan product yang mesra pengguna



Mesti anda tertanya-tanya sama ada Kurma Hidayah Plus ni halal dan mendapat kelulusan KKM ke tak? Yela, benda kita nak consume, mestilah kena tahu semua benda ni dulu kan. Untuk pengetahuan anda, Kurma Hidayah Plus ni telah pun diiktiraf mencapai standard kebersihan, kualiti, keberkesanan & keselamatan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) & Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Malah bukan saja KKM dan JAKIM, ia juga turut diiktiraf selamat oleh Amalan Perkilangan Baik dan juga Asia Pacific Super Health Brand 2018-2020.


Maka sebab itulah Kurma Hidayah Plus ni boleh diamalkan oleh:
  • Ibu Mengandung
  • Kanak-kanak seawal usia 2 tahun
  • Lelaki dan Wanita




Cara pengambilan Kurma Hidayah Plus ni mudah saja:
  • Diambil 1jam sebelum makan atau ketika perut kosong
  • Dewasa: 2 kali sehari iaitu 2 sudu besar (30ml)
    • Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari
    • Sebelum makan malam
  • Kanak-kanak: 2 kali sehari iaitu 1 sudu teh (5ml)
    • Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari
    • Sebelum makan malam
  • Goncang dahulu sebelum minum
  • Simpan ditempat yang kering dibawah 30 celcius
  • Jika ada mengambil sebarang ubat atau makanan tambahan lain, jarakkan pengambilan selama satu jam

Untuk mendapatkan keberkesanan yang efektif, amalkan 8 gelas air putih sehari 



Untuk anda yang ingin kekal bertenaga juga, boleh dapatkan produk Kurma Hidayah Plus di Caring dan took-toko jamu berdekatan anda. Sebarang pertanyaan sila hubungi

Whatsapp: +60 13 782 5282 ( Seraimas)
Website: https://kurmahidayahplus.seraimas.my


#kurmahidayahPLUS
#kebaikankurmautkseisikeluarga
#rajasegalaherba


xoxo,

Edible Garden | Tips untuk beginner nak mula tanam sayur dekat rumah

15 April 2020

Assalamualaikum. Time PKP Covid-19 ni ramai betul mula hobi baru kan. Ada yang memasak, cuba macam-macam resepi baru. Ada yang menjahit. Macam Ayue, hobi baru, berkebun! Eh, seronok rupanya berkebun ni. Rasa rugi pula sebab mula lambat. Tapi better late than never kan. So Ayue pun join lah beberapa group dekat facebook untuk gali ilmu tentang gardening. 


Nak berkebun ni kena ada ilmu. Tak bole nak hentam tanam je sebab tak semua pokok sama jagaan dia. Lain pokok lain perhatian yang diperlukan. Memang lah ada yang jenis campak je benih, esok lusa naik la pokok gitu. Tapi rugi lah kalau tak guna kan bakat yang ada tu untuk maksimum kan pertumbuhan sayur tu kan. Kalau ada ilmu, insyaAllah makin gemuk gebu sayur nya nanti.


Tanam atas tanah

Untuk anda yang ada tanah di laman rumah, sebelum mula tanam sayuran atau apa-apa saja tanaman, better kita readykan dulu tanah tu supaya nanti bila letak anak pokok, pokok dapat membesar dengan jayanya. Macam mana nak bagi tanah ready? Haa, kena buat macam ni.
    1. Cabut semua rumput sampai ke akar umbi supaya rumput lambat tumbuh balik
    2. Gemburkan tanah
    3. Tabur baja tahi ayam dan perap selama 2 minggu
    4. Seminggu sekali boleh letak racun siput atau cuka kayu

* Untuk tanah berpasir, boleh gembur tanah dan campurkan dengan cocopeat untuk pasti kan tanah lembab tak mudah kering.

Baja Tahi Ayam : https://t.productlink.io/a2lke

Racun Siput : https://t.productlink.io/a2lkg


Tujuan letak baja tahi ayam adalah untuk suburkan tanah kita tu. Tujuan perap selama 2 minggu pula adalah sebab baja tahi ayam ni panas. Kalau kena pada sayuran hijau macam sawi apa semua tu, sayuran mudah mati kepanasan. Boleh juga topup vege soil atau planting soil semasa nak tanam anak pokok tu. Maksudnya lepas gembur tanah, letak baja dan cocopeat, masa nak tanam anak pokok tu, korek lubang dulu dan timbus dengan vege soil. Faham tak? Hehe. Ayue beli dekat shopee je semua tanah, benih dan baja  sebab senang. (Ayue sertakan sekali link shopee untuk rujukan anda shopping). Masa PKP ni mana boleh keluar rumah kan. Gunakan kemudahan yang ada.


Raised Bed (Tanah dikepung dengan kayu atau batu)

Batas



Tanam dalam pasu

OK, untuk tanaman pasu pula, sangat mudah sebenarnya sebab tak perlu nak prepare tanah ke apa. Beli saja pasu dan tanah yang Ayue share tu dan semai benih. Bila benih dah bercambah sehingga daun ada 4-6 helai, baru alihkan ke pasu. Jangan semai rapat-rapat pula, nanti susah nak asingkan. Berebut-rebut pula anak pokok tu nanti nak dapatkan nutrisi.




Ayue lebih suka semai benih di dalam seeding tray sebab mudah nak alihkan ke planting pot/tanah nanti. Satu lubang satu benih. Mudah untuk Ayue jejak benih mana yang tak bercambah. Maklum lah, semai 10 benih, kadang-kadang tak semuanya naik kan. Bergantung pada benih juga. Nak semai benih pula better guna PEATMOSS sebab peatmoss ni kaya dengan nutrisi yang diperlukan benih untuk bercambah dengan jaya nya. Texture dia ringan dan tak mampat. Jangan keliru pula antara cocopeat dengan peatmoss tau. 

Cocopeat : https://t.productlink.io/a2lkj

Peatmoss : https://t.productlink.io/a2lki



Tanah pula ada macam-macam jenis kan. Haha. Pening ke tak ni? Ada tanah nursery, tanah hitam, tanah kedai eco. Hahaha. Ayue pun pening juga mula-mula, tapi lama-lama faham dah. Yang penting, tanah eco RM2, tak semua sayur sesuai guna tanah tu. Pokok-pokok besar dan sayuran yang jenis tak manja, boleh je guna tanah eco RM2 tu. Macam bayam brazil. Sayur paling mudah ditanam. Tapi kalau ada tanah vege atau planting soil 10 in 1, 8+2 tu lagi bagus sebab dia mengandungi kompos yang berfungsi untuk pastikan tumbuhan yang kita tanam tu sihat dan hasil tanaman meningkat 50%.

YASA-I Vege Soil : https://t.productlink.io/a2lk0

Super 10 (Premium 8+2) Planting Soil : https://t.productlink.io/a2lka

BLS 10 in 1 Planting Soil : https://t.productlink.io/a2lkb


Ok lah, macam dah panjang pula entry ni. Next entry Ayue share cara tanam benih sayur yang kerap kita makan macam sawi, kangkung, bayam, terung, cili, tomato, eh banyak lagi lah. Lain-lain benih lain cara semai dia tau. Nanti Ayue share ok?


List seller tanah dan baja di Shopee:



PS: Ayue sendiri newbies dalam gardening ni. Ni semua nota-nota yang Ayue dapat dari sharing otai-otai dekat FB dan whatsapp. Mohon betulkan kalau ada yang salah ye :)



xoxo,


post signature

Edible Garden | Mula berkebun di laman rumah teres akibat dari PKP Covid-19

14 April 2020

Assalamualaikum. Ayue pasti semua orang pun tengah tercari-cari aktiviti apa nak buat sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni berlangsung akibat dari virus Covid-19 yang melanda dunia. Lagi haru biru bila PM umumkan yang PKP akan dilanjutkan sehingga 28 April 2020 pula. Aduh, pening kepala dibuatnya. Bukan apa, memang Ayue tak kisah duduk dirumah, selama jadi housewife ni pun memang sentiasa duduk di rumah. Cuma, bila kebebasan dihadkan, nak pergi ke kedai pun takut, malas nak beratur panjang, malah barang yang dicari pun belum tentu ada. Jadi stress juga kan?

Ayue tak nak lah jadi manusia tak bersyukur, jadi Ayue cuba manfaatkan masa yang ada dengan hobi baru. Ya, selain dari melayan Qaayed 24jam, Ayue sekarang ada hobi baru ye. BERKEBUN! Yes, akhirnya! Memang dah lama dah nak mula berkebun ni memandangkan Ayue ada tanah sejengkal di halaman rumah. Cuma sebelum ni asyik sibuk dengan kehidupan seharian sampai takda masa nak mula. Having a toddler at home, 24jam sehari pun tak cukup ye. 

So, memang cita-cita Ayue since pindah rumah teres ni nak buat edible garden. Cewah, edible garden lah sangat. Tapi memang itu lah konsep yang Ayue inginkan. Nak sayur apa, petik je dekat laman. Ulam, sayur, buah, semua lah! Setakat sayur-sayur basic kegunaan harian, tak payah nak beli dekat kedai dah lepas ni. Tinggi kan cita-cita? Hehe. Tak salah berangan tinggi-tinggi. Mana tau jadi kenyataan.


Ini lah dia tanah sejengkal depan rumah Ayue ni. Mula nya nak buat landskap, tapi sampai kesudah takda idea nak buat macam mana, last-last Ayue tukar plan nak buat edible garden. Haa, puas hati. Lagi berbaloi berbudi pada tanah ni kan. Atleast dapat juga Ayue merasa hasilnya nanti.


Apa yang Ayue plan adalah Ayue nak buat  4 raised bed. Nak buat batas biasa, tapi macam susah pula nak handle. Jadi buat raised bed je senang. Kebetulan kedai hardware dah boleh buka hari Isnin dengan Khamis, apa lagi, zaasss! Terus pergi beli batu bata. Dekat area rumah ayue ni seketul batu bata merah tu 40sen je. Lepas cabut rumput, gembur-gembur tanah, Ayue letak batu bata keliling sebagai sempadan tapak potting sayur nanti. 


Kenapa Ayue tak buat 1 raised bed saja? Dari depan sampai belakang? Sebabnya, nanti susah pula Ayue nak uruskan kebun Ayue nanti kalau takda ruang untuk Ayue bergerak. Nampak je nampak kecil jarak dari pagar hijau tu ke lantai garage kan. Tapi sebenarnya dalam 1 meter juga tu. Tangan Ayue tak sampai nak capai sayur dekat hujung pagar nanti. Faham ke tak ni? Haha.


Takpa lah, janji raised bed Ayue dah siap So lepas dah buat raised bed ni, Ayue kena perap dulu dengan baja tahi ayam selama 2 minggu untuk pasti kan tanah Ayue tu ready untuk tanam sayur nanti. Sementara perap tanah dengan baja tu, Ayue dah mula semai benih supaya bila genap 2 minggu nanti, benih Ayue dah bercambah dan ready untuk dialih ke tanah.


Excited punya pasal, macam-macam benih yang Ayue semai. Antaranya sayur sawi, kangkung, bayam, kailan, pak choy, lettuce, cili padi dan basil. Moga semuanya bercambah dengan jayanya. Ameennn. Hehe.

Tanah yang Ayue perap dengan baja tu juga Ayue kena pastikan bebas dari makhluk perosak. Jadi kena juga lah meracun dulu sebab kawasan Ayue ni banyak siput babi. Ayue letak racun siput babi tu seminggu sekali. Pasal racun ni Ayue cerita next entry lah ok?  



xoxo,

post signature

PANDAI VIDEOS: APLIKASI PEMBELAJARAN PERCUMA

Seperti yang kita tahu, perkembangan teknologi atas talian pada hari ini telah memberi kesan yang sangat meluas kepada sistem pendidikan di seluruh dunia. Penggunaannya dalam pendidikan semestinya banyak membantu para pelajar dan warga pendidik. Contohnya, penggunaan pendidikan atas talian di dalam tab, komputer dan aplikasi. Namun, tidak semua yang mampu merasainya kerana kosnya serta pembelajaran dan pelajaran (P&P) di sekolah sudah mencukupi.

Hal ini kerana, kebanyakan platform untuk pelajari pendidikan menggunakan teknologi ini perlulah dibayar. Oleh itu, Pandai Videos direka untuk memberi bantuan pelajaran secara percuma sepenuhnya buat para pelajar, guru-guru dan juga ibu bapa.


BAGAIMANA SAYA NAK MULA MENGAKSES PANDAI VIDEO?

Penggunaan Pandai Videos amatlah mudah dan sangat simple untuk kita nak masuk ke web Pandai. Terdapat sudah banyak hebahan melalui whatsapp mengenai Pandai Videos dan pengguna hanya perlu tekan kepada link yang diberikan seperti di bawah! Mudah bukan?


Sek. Rendah
Tahun 1 : video.pandai.org/year1
Tahun 2 : video.pandai.org/year2
Tahun 3 : video.pandai.org/year3
Tahun 4 : video.pandai.org/year4
Tahun 5 : video.pandai.org/year5
Tahun 6 : video.pandai.org/year6


Sek. Menengah
Tingkatan 1 : video.pandai.org/form1
Tingkatan 2 : video.pandai.org/form2
Tingkatan 3 : video.pandai.org/form3
Tingkatan 4 : video.pandai.org/form4
Tingkatan 5 : video.pandai.org/form5



APAKAH KELEBIHAN PANDAI VIDEOS BERBANDING YANG LAIN?

Selain sistem nya yang enjoy dan colourful comfirm dapat menarik fokus anak-anak dan membuatkan mereka lebih kreatif dalam berfikir. Meliputi 20 subjek untuk sekolah rendah dan menengah dan ratusan video yang ditawarkan bukan lah sesuatu yang boleh kita abaikan. Rugi sungguh jika tidak digunakan sebaik mungkin! Percuma pulak tu.

Pandai Videos membawakan suatu platform yang begitu mudah kerana sistemnya yang sangat organized, susunan isi kandungan video mengikut darjah & tingkatan, subjek dan by topic, dimana pelajar mudah untuk mengulangkaji dan tiada isu pencampuran topik. Menarik! 




  • Video yang dihasilkan daripada warga pendidik yang mahir dan pakar
  • Meliputi subjek sekolah rendah & menengah
  • Disusun mengikut Subjek, Bab & Topik
  • Menepati KSSR & KKSM
  • Mudah digunakan
  • Percuma!


PANDAI BERSAMA KANGAROO MATH MALAYSIA

Pandai Videos ini adalah suatu inisiatif Pandai.org yang juga suatu aplikasi e-learning (www.pandai.org)yang menggunakan pendekatan kepada ‘Daily Quiz’, latih tubi yang meliputi subjek dari sekolah rendah dan menengah, dan persediaan untuk menghadapi peperiksaan Matematik terbesar di dunia iaitu Kangaroo Math Competition dan lain lain seperti Beaver Computational Thinking, Kancil Science. Segala soalan di Pandai.org adalah termasuk jawapan dan penerangan. Memudahkan bukan?

Persediaan dari segi soalan past year Kangaroo Math Competition dalam bentuk PDF membolehkan para guru mencetak dan memberi kepada pelajar. Jawapan dan penerangan juga turut disediakan. Sungguh memudahkan!


DI MANA UPDATE MENGENAI PANDAI YANG BOLEH SAYA DAPATKAN?




Sangat mengharapkan agar para pelajar memanfaatkan teknologi pendidikan secara percuma yang disediakan oleh pelbagai pihak ketika Covid-19 ini supaya masa yang terluang diisi dengan perkara yang bermanfaat. Kongsikan bersama rakan rakan agar mereka dapat melayari Pandai Videos secara percuma! 


Layari official facebook dan instagram Pandai untuk mengetahui lebih lanjut dan update terkini dari Pandai.

Facebook : www.fb.com/pandaiofficial
Instagram : www.instragram.com/pandaiofficial


Stay safe and dont forget to study!



xoxo,

© AYUE IDRIS • www.ayueidris.com