Review : Thank You Tag (Tutorial included)

Tuesday, November 12, 2013



Thank you tag a.k.a. TQ tag merupakan salah satu perkara wajib untuk sesuatu majlis atau kenduri..(yeke?)
okey..basically tq tag ni takla penting mane pun..orang jarang simpan..and paling sedih..orang xtgk pun! (itu kejam)
but..dgn adenye tq tag ni..sesuatu majlis or kenduri akn jd lebih proper..lebih comey..lebih menarik..lebih mcm2 la..especially untuk orang mcm sy ni..sy suke tq tag yg comey2..dan yg paling penting..ucapan time kaseh kita pada tetamu yg hadir..

untuk majlis pertunangan sy aritu..tq tag sy diy sendiri (hebat bukan?) hahaha
motifnye untuk dptkn tq tag yg byk + puas ati dgn design sendiri + murah!
yg paling best..bile orang kate doorgift sy cantik~~ kembang okey~~

tq tag mase sy tunang ('',)
bole tgk sini untuk full view doorgift sy~

mari cekidaut mcm mane sy dpt buat tq tag yg murah + cantik nih ('',)
1st of all..untuk design tq tag..ofcoz sy gune Photoshop..
untuk awk2 yg xreti gune Photoshop tu, bole jgk gune PowerPoint..
tp hasilnye xla same mcm Photoshop kn..


ade yg prefer tq tag mereka petak..tp sy lebih suka bulatttt..
slalunye tq tag ni bersize 2inci or 2.5inci..ade jgk yg buat lg besar..depends la ye..
buat la sebesar mane pun yg awk2 nk..
sy pilih 2inci..just nice..xbesa..xkecik..ngamngam soiiii

lepas design tq tag..bole la susun elok2 dlm tq tag template kat bwh ni..so that nnt bile nk print senang ('',)
since sy bermurah ati..sy nk tepek kat sini template yg sy wat untuk awk2 supaye senang nk susun untuk di print

Microsoft Word         PDF         Adobe Illustrator
pastu bole la carik kedai printing yg murah2 untuk print tq tag awk2 tu..
untuk yg ddk area kl..bole g kat kedai Western Eastern Stationary Sdn Bhd
lupe snap pic..tepek orang punye..kredit to owner ('',)


kedai ni terletak btol2 kat hujung jalan..antare jln ipoh dan jln raja laut..

Western Eastern Stationery Sdn Bhd.
42 Jalan Ipoh
Kuala Lumpur
+60 3-4041 5331

if awk2 nk print byk..berbaloi2 la nk g kdai ni print sbb nye harge bole nego..
konsep : lg byk print lg murah
untuk majlis tunang aritu..sy hanye print 5 keping A4 gune ketas art card.
sy pilih yg paling keras..sekeping RM1.70

RM1.70 x 5 = RM10.20

dlm 5 keping tu sy dpt 120 tq tag (padahal doorgift ade 100 je)
so.. 1 tq tag sy bernilai RM0.085
ingat ye..lg byk print..lg murah..

last skali..xkn la nk potong bulat2 tu satu-satu kn??
kalau rjin ape slhnye..hehe
untuk orang malas mcm sy ni..bole la carik puncher bentuk scallop..pastu punch je..huhu
puncher ni bole beli kat kedai Scrapbook Memories Studio.

(incik tunang tgh byr..hehe..maceh!)
kedai ni ade kat dlm tropicana mall..level 2..btol2 sebelah toyrus
kalau nk double cek stock ade ke x..bole kol dulu uncle kedai ni..
Kedai jual puncher scallop

Scrapbook Memories Studio
Tropicana City Mall, 
L2-13 Jalan SS 20/27, 
47400 Petaling Jaya, Selangor,
+60 3-7725 0063

ssh jgk nk carik puncher ni actly..
byk kedai yg sy pegi sumenye xde bentuk scallop..
nasib baik kedai ni ade bntuk yg sy nk..and ade mcm2 size plak tu!
juling kjap mate ni nk pilih..mcm2 brand!

ade lg tau kat rak sebelah..xkn nk snap 1 kdai pulak kn?

uncle kedai ni pun bagus..explain kat customer before purchase...
puas ati bergande.

sy pilih fiskars sbb bole punch lebih 1000+ keping

nila rupenye puncher bentuk scallop tu ye? hehe

jom tgk hasilnye pulak..xsaba nih

untuk memudahkn sy punch..sy potong A4 td tu mcm ni..sebaris2..

oh tq tag 2inci ku~

comey knnnnnnn

done!


p/s: untuk b2b yg nk sy design kn tq tag..siap punch skli..bole je..komen or email sy okey.. ('',)

xoxo,

post signature

You Might Also Like

13 comments

  1. Congrats on your engagement! :) Tp doily paper tu dlm range berapa ringgit ye? Minat jgk nak DIY ni tp tak sure budget. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ('',)
      Doily ni sy bli rm3.50..dlm ade 100 klu xsilap..

      Delete
  2. Berapa harga scallop punch tu? Boleh tolong email price tak? Dah cari area sini, tapi tak jumpa. Hukhuk. iqlima.azmi@yahoo.com.
    Thank you yaa!! ;)

    ReplyDelete
  3. cantek.. tapi xleh download la plak..

    ReplyDelete
  4. bole emailkan price scallop punch x? nurul.ewanis@gmail.com

    ReplyDelete
  5. hye dear, boleh tahu x berapa harga scallop punch tu? email me pls amaleena@iris.com.my

    ReplyDelete
  6. cantek... kalau kita print sendiri guna art paper boleh ke?

    ReplyDelete
  7. Kita dah jumpa dah entry awak yang ni. Naseb tak susah nak godek. Maceh Ayue ! ^^

    ReplyDelete
  8. punch tu awk beli dekat mana eh? sy cari merata tak jumpa la..

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page