Mamee Chef Day Out

Wednesday, June 11, 2014


[48 hours Sponsored Post]


Mamee


Sebut je nama Mamee, sy rasa dari sekecil-kecil budak..sampai yg ke tua...err.......sampai yg sudah berumur mesti tau produk berjenama Mamee ni kan? Tipu lah kalau ada yg cakap dia tak pernah dengar brand Mamee ni..hehe.

Sy sendiri sejak dari zaman muda-mudi lagi dah didedahkan dgn pelbagai produk keluaran Mamee. Antara sy tau atau tidak je..hehe..yela, masa dulu nampak makanan terus makan je..mana nak fikir-fikir brand apa pun. Especially mi segera. Penyelamat perut bila lapar masa duduk dekat hostel dulu..kn??


Jadi, bila Nuffnang jemput sy dan ramai lagi blogger lain untuk melawat kilang Mamee Double Decker (M) Berhad dekat Melaka tu dan melihat sendiri proses pembuatan MAMEE CHEF, sy excited gila okey! Bukan senang tau dapat peluang macam ni J

Kalau awak nak tau, Mamee Chef ni salah satu produk terbaik keluaran Mamee ye.  Dah la mudah sgt untuk disediakan, sedap pulak tu! Tidak seperti mi segera yg lain, Mamee Chef ni diperbuat dengan menggunakan teknologi ‘Mi Tarik” dan didatangkan sekali dengan pelbagai kondimen di setiap perasa seperti udang, tofu, sayur dan cendawan shitake. Sedap sangat!!

Dan sekarang Mamee Chef sudah ada 3 perasa iaitu Tom Yam Thai, Ayam Pedas Shitake dan Laksa Kari.

Untuk awak yg tak tau tu, Mamee Chef ni sudah pun diiktiraf sebagai 10 mi segera terbaik dunia untuk tahun 2014 oleh The Ramen Rater (www.theramenrater.com) tau. The Ramen Rater ni dikenali dengan 1200+ review nya tentang mi segera dari seluruh dunia okey~


Menarik kan? Teruja tak? Hehe..jom tengok pula pengalaman sy melihat proses pembuatan Mamee Chef ni J
Ketibaan kami di Kilang Mamee Double Decker (M) Berhad di Melaka.  Tahap kegirangan masing-masing sedang memuncak masa ni ye. Harap maklum.

Lepas saja sesi pengenalan tentang Mamee Chef, La Mian Sifu kita ni tunjukkan demo bagaimana cara membuat mi tarik. Seriously, sy sangat kagum. Dari tepung lenyek-lenyek atas meja, boleh jadi mi yg panjang-panjang, tak putus..tanpa menggunakan mesin membuat mi!?

Kalau yg tadi tu mi tarik, yg ni pula bahan-bahan untuk di buat ‘paste’ dlm Mamee Chef. J Bila ditumis, dia punya bau buat semua orang dlm hall tu lapar tau!

Selesai demostrasi mi tarik tadi, kami dibawa ke tingat atas untuk melihat proses pembuatan Mamee Chef..

Dari Mixing, Rolling, Slitting

Kemudian Steaming, Cutting dan Frying.

Step terakhir ialah Cooling dan Packaging.

Siap da. Hehe. Itu la dia proses pembuatan sebenar Mamee Chef ni. Proses yg sama juga di gunakan dalam pembuatan snek kegemaran sy, Mamee Monster.


Bezanya cuma Mamee Chef dipotong bulat dan Mamee monster dipotong empat segi. J
Dan lagi sekali , sy kagum dengan tahap kebersihan yg dijaga oleh pihak Mamee terhadap kilangnya.

Mi segera keluaran Mamee sejak dari dulu kala. Setiap perubahan packaging di simpan rapi dalam dinding kaca ni. Tengoklah tahun bila Mamee ditemui..hehe..sy pun belom ada lagi masa ni.

Selesai melawat kilang, kami di sajikan dengan makanan yg memang sy teringin dari dulu lagi.
Nasi Ayam Kepal!! Selama ni asyik dengar orang kata sedap. Akhirnya dapat juga sy rasa J
Makanan-makanan ni semua boleh didapati di Mamee Jonker House tau.


Sesi fotografi sebelum kami berangkat pula ke Mamee Jonker House yg terletak di Jonker Street.
Okey..mesti tak tau kan? Yela..Mamee Jonker House ni baru saja beroperasi tak sampai setahun. Mungkin masih ramai yg tak tau kewujudan Mamee Jonker House ni.

Haa..ni la dia Mamee Jonker House tu. Jauh lagi da nampak bangunan kuning ni.

Macam-macam barang yg dijual kat sini. Selain dari produk keluaran Mamee..Tshirt, Keychain, Mug pun ada. Eh, macam-macam lah!

Proses pembuatan Mamee juga dipamerkan disini supaya dapat memberi gambaran kepada pengunjung tentang proses pembuatan Mamee. Bagus kn? Tak dapat tengok dekat kilang..kat sini pun jadi lah.

Antara aktiviti yg ada disini ialah mewarna Mamee Chef Noodle Cup awak!
Disini sy diberi Mamee Chef Cup yg kosong tanpa warna untuk di conteng oleh sy sendiri!!
Ohsem gila! Siap boleh letak nama sendiri.. J

Masing-masing sedang tunjuk skill mewarna. Masa ni terasa macam tengah masuk pertandingan mewarna. Hehe. Gigih la sy pun mewarna sampai tak toleh kiri kanan da.

Lepas mewarna, sy perlu buat Mamee Chef dengan kondimen pilihan sy sendiri.
Excited gila masa ni jangan cakap la..rasa macam nak letak semua benda. Tp boleh pilih 4 je..hehe

Lepas pilih kondimen. Next ialah proses Lidding dan Wrapping. Mamee Chef sy dimasukkan ke dalam plastic untuk di balut rapi J


Yeay! Mamee Chef Noodle Cup sy da siap!! J

Kami dengan Mamee Monster!!



Bukan selalu dapat jumpa dengan blogger lain. Sesekali jumpa, boleh penuh memory camera dibuatnya.


Dan ini lah hasil trip ke Mamee Double Decker! Hehe. Terima kasih Nuffnang. Terima kasih Mamee Double Decker untuk peluang ni. Macam-macam yg sy dapat belajar sepanjang trip ni. Dan yg paling penting, Mamee Chef ni jamin HALAL.

Untuk tau lebih lanjut lagi tentang Mamee Chef atau produk keluaran Mamee, boleh ke website di bawah ni ye.

Facebook : Mamee Chef


And last.. Group photo!! J


xoxo,

post signature

You Might Also Like

10 comments

  1. ohhh baru tahu...selama nie tahu makan je..hihihi...

    ReplyDelete
  2. alaaa bestnyer ! fadh pown dpt jemputan ni tau hr tu tp xdpt nk ikut sbb nak balik kg..kalo x bole jmpe cik ayue yg ayu kitewwww ni..hihi

    ReplyDelete
  3. Mamee chef tomyam mmg sedap sgt. Huhu

    ReplyDelete
  4. Wah meriahnya event tu... Rasa rugi sangat tak pergi :)

    ReplyDelete
  5. cantik gambar!!!! nice post and we all have great fun day dgn mamee :)

    ReplyDelete
  6. kak ayue comel <3
    as usual hihik

    ReplyDelete
  7. comel mamee monster tu. jelly 4.5 betul haha

    ReplyDelete

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page