Tema dan Trend Warna 2016 / 2017

Monday, January 04, 2016

Assalamualaikum. Tahun ni agak lambat Ayue update Tema dan Trend warna 2016/2017. Maklum lah, sibuk sikit. Tapi tahun ni istimewa sebab buat pertama kalinya, color of the year merupakan gabungan 2 warna. Kalau tahun lepas Marsala, color of the year untuk tahun 2016 adalah kombinasi warna Rose Quartz dan Serenity.


Cantik sangat kan? Eh, berkenan pula Ayue warna ni. Back to pastel. Dah la Ayue memang suka warna-warna pastel ni. Mungkinkah warna ni akan jadi warna wedding Ayue nanti? Tet! Hehe.

Okey, macam tahun-tahun sebelum ni, Ayue memang suka update color of the year untuk rujukan B2B (Bride to be) di luar sana. Yela, senang nak cari tema warna untuk perkahwinan anda kan. Paling penting untuk rujukan Ayue juga. InsyaAllah nak kahwin tahun ni! Yeay! Haha. Gatai betol. 



Pakar dari Pantone telah memilih Rose Quartz dan Serenity sebagai tema warna 2016. Ayue rasa gabungan dua warna ni sangat sweet. Cuba tengok contoh wedding yang menggunakan kombinasi dua warna ni.

Tema warna perkahwinan 2016

Kombinasi warna Rose Quartz dan Serenity pada table setup, Photo by Arte de Vie

Kombinasi warna Rose Quartz dan Serenity pada hiasan dewan, Photo by Karlisch Studio

Kombinasi warna Rose Quartz dan Serenity pada kek perkahwinan, Photo by Full Spectrum Photography

Cantik sunguh la. Tapi untuk anda yang kurang gemar warna pastel macam ni. Takpa, jangan risau, anda boleh pilih Top 10 warna untuk tahun 2016 yang lain okey. Ni Ayue ada senaraikan semua warna sekali dengan contoh wedding lagi. Haa, suka tak? :)

Sponsored Video: SK-II x Tang Wei | Exclusive Interview On Her Dreams

Tema dan Trend Warna 2016/2017



Tak suka wedding satu warna je? Takpa, Pantone siap senaraikan lagi color apa yang sesuai dengan Top 10 color 2016 ni.


1) Rose Quartz






2) Peach Echo






3) Serenity





4) Snorkel Blue





5) Buttercup





6) Limpet Shell





7) Lilac Grey





8) Fiesta





9) Iced Coffee





10) Green Flash




Rambang mata tak? Haha. Okey, Ayue tau. Ayue pun pening nak fikir warna apa yang sesuai dengan kulit Ayue ni. Pilih betul-betul okey. Paling penting anda menyerlah masa hari perkahwinan nanti. InsyaAllah.

Have fun choosing your best color ladies~ 

Info and picture credit to Pantone & Sugar Wedding




xoxo,

post signature

You Might Also Like

21 comments

  1. ayu..klu utk wedding day apa yg perlu diseragamkan mengikut tema warna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya hiasan khemah atau majlis tu sendiri. baju, goodies, kek :)

      Delete
  2. Hi ayu.. Klu baju kahwin warna pastel (mint),warna apa yg sesuai utk hiasan pelamin dan latar belakang utk menaikkan baju pengantin? Sbb warna mint tu agk light and pale. Hrp dpt bg suggestion.tq 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sy, pelamin sy biarkan warna putih, backdrop putih. tp mainkan dgn warna soft pink, dan sedikittttt merah untuk naikkan seri mcm bunga dan perhiasan sekeliling. Nak nmpk menarik, letak sikit bling2 mcm trend sekarang ni :)

      Ps : Ini cadangan je. Ikut citarasa sy. Hehe.

      Delete
  3. Salam admin nk tanya..kalau bju sanding kale dusty purple..so kale tema utk family n briedsmaid sesuai kale ape..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grey, atau awak boleh tengok color palettes dekat sini utk pilihan yg lebih menarik ya. Banyak color yg cantik dan sesuai dgn dusty purple :)

      Link :
      http://bit.ly/2dEMlJs
      http://bit.ly/2eAe6cq
      http://bit.ly/2eAejMR
      http://bit.ly/2f2E5sQ

      :)

      Delete
  4. Salam admin..nak tanya..kalau baju sanding kale dusty purple..utk tema family n briedsmaid sesuai kale apa..??

    ReplyDelete
  5. salam admin.. sy nak minta pendapat la.. sy berkenan betul dgn warna serenity tu... kalau warna tu sy guna utk bersanding, bju bridesmaid dan warna pelamin sesuai dgn warna apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf lmbt reply. sy pun sukaaa sgt dgn warna tu. kalau baju awak warna serenity, plg sesuai ganding dgn warna rose pink. yg soft2. bridesmaid warna tu cantek :) pelamin bole puteh, rose, kelip2. hehe. cantek. :)

      Delete
  6. Assalamualaikum admin..nk mintak pendapat. Kalau baju warna cream dan lace sulaman grey..pelamin, khemah, dan family sesuai warna apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. grey light ke? klu light, khemah sy suggest warna fully puteh. ribbon kerusi bole pakai warna soft grey mcm kain organza/net tu. caterer mesti ada. jgn guna kain jersey ya kalau nk nmpk elegan.

      pelamin bole cuba warna coral, cream, daun2 hijau nk bagi naik seri.

      family bole cuba coral pastel, atau light grey :)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalam admin,
    Nk tya ckit.kalo Baju pengantin warna light purple, warna Tema plg sesuai apa? Utk.khemah, bilik pengantin, pelamin dan meja beradab

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. sebenarnya kalau purple, pada sy sesuai ikut tone warna purple tu juga, mainkan warna dari dark purple smpi ke light purple. Tapi kalau nk nampak lebih elegan, bole combine dgn warna biru.

      khemah puteh, ribbon kerusi kain organza/net purple.
      Bole tgk contoh dekat sini : https://goo.gl/ICtjyG

      pelamin bole juga warna selain purple.ada elemen silver atau gold pun cantik :)

      trend meja beradab skrg guna kain sequin. awk bole cuba sequin silver, hias bunga puteh purple mcm ni : https://goo.gl/XFwU9n

      Delete
  9. Hi' assalam,ayu ada butik di mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, Maaf, sy takda butik. Cuma bg info utk pembaca sy je :)

      Delete
  10. Salam cik ayu if baju pengantin light blue, warna ap yg sesuai utk khemah,hntrn,pelamin,bju family n otrs

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, warna light blue sgt sesuai dgn gabungan warna light purple, peach. Awak boleh cuba gabungkan warna2 ni utk nmpkkan tone :)

      utk khemah sy mmg prefer warna putih, cuma ribbon dan hiasan meja sj yg berwarna.

      Delete
  11. Hi salam cik ayue...nk tanya klu warna tema pelamin maroon+silver pastu khemah warna maroon... kaler apa yg sesuai utk family dan bridesmaid...

    ReplyDelete
  12. Salam cik ayue, nk minx pendapat.. Kalu baju dh pengantin dah color silver gold,family plak warne pink belacan, warna meja nk warna ape ye?

    ReplyDelete
  13. Dik...klu bj pngantin babay blue..flower girls and saudara mara warna adik2 dia n ibubapa

    ReplyDelete

Youtube Channel

Blog List

Blog Archive