SLIDER

Cara dapatkan cashback shopping online melalui Shopback

30 March 2017

Assalamualaikum. Anda pernah dengar tentang konsep cashback tak? Sebenarnya Ayue dah lama dengar tentang kelebihan cashback ni apabila kita kerap shopping online, cuma Ayue tak pasti anda tahu atau tidak yang anda sebenarnya dapat berjimat hampir 30% dari nilai barang yang kita nak beli tu. Ibarat macam diskaun lah, siapa tak suka bila shopping dapat diskaun kan? Cuma bezanya, jumlah diskaun ni, anda akan dapat semula dalam masa 48jam saja.



Haa, menarik tak? Salah satu medium yang paling Ayue suka untuk dapatkan cashback dari shopping online adalah Shopback sebab Shopback menyediakan lebih 1,000 stor online yang menghubungkan penjual dan pembeli dengan sistem ganjaran yang menguntungkan kedua belah pihak.


Cara nak guna shopback ni tersangat lah mudah. Ayue terang kan sedikit dibawah ya. Tapi sebelum tu anda dah ada akaun shopback ke belum? Kalau belum boleh daftar dekat sini :

<Sign Up Shopback>


Step 1 : Pilih website yang anda nak shopping di Shopback
Ada lebih 1,000 stor online yang anda boleh pilih dan pilih kategori yang anda mahu seperti Fashion, Travel, Food & Beverage, Electronics, Lifestyle dan macam-macam lagi.

Step 2 : Redirect ke website pilihan anda
Setelah anda pilih dimana anda nak shopping online, klik website tersebut anda akan di redirect ke website pilihan anda. Setiap website cashback nya berbeza ya. Shopback akan beritahu % cashback yang anda akan dapat sebelum redirect. Kemudian klik “Shop Now” dan beli belah seperti biasa. Mudah saja.

Step 3 : Dapat cashback
Selesai membuat pembelian di online stor pilihan anda, % cashback anda akan dimasukkan ke dalam akaun di shopback dalam masa beberapa hari. Kemudian boleh lah anda cash out duit ke dalam akaun bank anda pula. Dah la beli barang murah, dapat duit balik pula tu. Best betul.


Masih tak faham? Takpa, ni Ayue sertakan sekali cara-cara untuk membuat pembelian di online stor melalui Shopback dan dapatkan kembali duit anda.


Mudah saja kan. Sebenarnya Ayue sendiri tengah survey beberapa benda untuk dibeli secara online. Jadi Ayue nak share sekali dengan anda contoh pulangan yang anda akan dapat jika anda shopping melalui shopback.


1) Booking hotel di Hotels.com

Lepas kahwin, Ayue belum berkesempatan lagi nak pergi honeymoon sebab keadaan kesihatan tak mengizinkan. Ayue dan suami plan nak ke Bali bila Ayue dah betul-betul sihat nanti. Jadi Ayue cari hotel di Hotels.com melalui shopback supaya bila Ayue book nanti, Ayue akan dapat semula cashback. Untuk website Hotels.com, Ayue boleh dapat sehingga 6% cashback tau.


Contohnya bilik yang Ayue nak pilih di Bayad Ubud Bali Villa ni adalah RM325.94 untuk 3 hari 2 malam. Murah kan? Dah lah murah, lepas booking, Ayue akan dapat semula RM19.56 dari 6% cashback tadi (325.94 x 6% = 19.56). Jadi sebenarnya Ayue hanya bayar RM303.38 la. Berbaloi-baloi kan.


2) Beli baju di Cotton On

Ayue baru dapat anak buah baru hari tu. Seronok betul bila keluarga makin bertambah ni. Mak lang dia ni pun sakan lah nak shopping macam-macam untuk anak buah. Barang-barang baby kan semuanya comel-comel.





Ayue ada lah berkenan satu kasut dekat Cotton On ni. Comel dan nampak smart sangat. Kebetulan Cotton On memang salah satu online stor yang bekerjasama dengan Shopback, apa lagi, gunakan peluang yang ada. Harga kasut ni RM89. Cashback yang Ayue akan dapat semula adalah 3.5% iaitu RM3.12 (89 x 3.5% = 3.13). Walaupun nampak macam tak banyak, tapi anda tetap dapat berjimat kan. Itu yang penting sebenarnya.


3) Booking flight ke Dubai dengan Emirates

Sebenarnya Ayue dah lama sangat nak naik flight Emirates ni. Bila tengok kawan-kawan Ayue holiday ke Dubai, hati ni terdetik juga nak ke sana. Boleh cuci-cuci mata dekat Dubai Mall tu. Salah satu mall terbesar di dunia tau. Mall yang ada dekat Malaysia ni pun tak habis jalan lagi. Berangan nak jalan dalam mall di Dubai. Hehe.



Harga tiket retun flight ke Dubai adalah RM6,710.38, manakala cashback dari Shopback pula adalah 1%. Jadi Ayue dapat jimat RM67.10 (6,710.38 x 1% = 67.10). Jadi sebenarnya Ayue hanya perlu bayar RM6,643.28.


4) Beli wedding headband di ASOS

Ayue tahu ramai pembaca blog Ayue ni rajin baca entry tentang perkahwinan kan. Ni Ayue nak share satu tempat yang anda boleh beli wedding headband yang cantik-cantik. Rugi pula masa Ayue kahwin haritu tak beli dekat ASOS ni. Kalau tak boleh dapat cashback.


Dalam banyak-banyak jenis, Ayue suka design yang bling macam ni. Menyerlah sikit dari yang biasa. Harga dia bila dah convert ke RM, jadi RM81.81. Tapi ASOS ni ada cashback 4% tau. Jadi anda dapat jimat RM3.27 (81.81 x 4% = 3.27). Harga headband anda cuma RM78.54 saja. Berbaloi kan.


Kesimpulan dia macam tu lah. Nak beli apa-apa secara online, pastikan anda membeli dengan bijak. Dah habis duit banyak-banyak, mesti kita nak rasa faedah beli secara online ni selain dari cut cost minyak dan tenaga ank ke kedai, betul tak. Selagi boleh jimat kita jimat. Ini lah salah satu caranya. Dapatkan cashback melalui Shopback! Boleh jimat hingga beratus ringgit tau.

Ayue dah terangkan step membeli melaui shopback dekat atas tadi. Tapi kalau anda masih kurang faham, boleh rujuk dekat sini : https://www.shopback.my/how-it-works

Kalau belum boleh daftar dekat sini : Sign Up Shopback



Untuk maklumat lanjut tentang Shopback, boleh layari :
Website : https://www.shopback.my/
Facebook : https://www.facebook.com/ShopBackMalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/shopbackmy/
Twitter : https://www.instagram.com/shopbackmy/



xoxo,







Lazada 5th Birthday Surprise Box

27 March 2017

Assalamualaikum. Hari tu Ayue ada cerita tentang Lazada 5th Birthday kan? Tak sangka Ayue dapat suprise box besar punya dari Lazada! Fuh, terkejut juga lah bila dapat ni. orang lain punya birthday, orang lain yang dapat hadiah. Baik hati sungguh Lazada ni. Tapi takpa, Ayue memang pembeli tegar Lazada, kira hadiah untuk Lazada juga lah tu kan. I support you lah.


Untuk anda yang belum tahu tu, Lazada sekarang tengah buat birthday sale kaw-kaw punya sempena Birthday Lazada yang ke-5. Ayue sendiri dah terjebak beli 2 barang ni. Kena grab cepat sebab sale ni cuma dari 22 March hingga 24 March 2017 saja. Lambat beli, rugi lah. Ada lebih 10juta produk yang sale dalam 18 kategori tau. Lazada tawarkan sehingga 90% diskaun harga dari pelbagai kategori produk seperti perkakasan rumah, mainan, gajet, pakaian, makanan, perhiasan dan macam-macam lagi lah.




Paling Ayue tunggu-tunggu mesti lah Flash sale sebab kadang-kadang ada barang yang dijual dengan harga RM1.00!! Fuh, mana nak dapat kat tempat lain? Tapi kena cepat sebab dah nama pun flash sale kan. Setakat ni Ayue belum pernah dapat lagi, tapi ada juga kawan Ayue yang tangan dia sepantas kilat, sempat grab flash sale tu. Untung lah~

Eh, panjang pula cerita nya, mesti anda dah tak sabar nak tahu satu per satu barang yang Ayue dapat dalam surprise box ni kan? Sambil menaip ni pun Ayue masih tersengih lagi sebab happy gila dapat hadiah dari Lazada okey.

Surprise Box Lazada



1) Luggage bag from Delsey
Lazada ni macam tahu-tahu je yang Ayue tengah cari luggage untuk suami Ayue. Maklum lah, dulu seorang, sekarang dah berdua. Kena lah cari lagi satu luggage kan. Senang sikit nak travel. Dapat pula luggage bag dari Delsey ni. Memang senyum lebar lah suami Ayue tu. Awal-awal lagi dah cop luggage ni dia punya.


Ayue suka betul design luggage ni. Smart casual. Both sex boleh pakai. Material dia pula kain, kukuh je tengok. Bahagian dalam bag ni lebar berbanding luggage biasa sebab zip dia bukan di tengah-tengah bag. Perasan tak? Dan paling penting kalau Ayue nak pilih luggage, roda mesti lah boleh putar 360. Mudah nak dibawa ke mana-mana.


2) Laptop backpack from American Tourister
Haa, elok sangat lah Lazada bagi Ayue bag laptop ni. Bag laptop Ayue dah lunyai sebab pakai dari zaman belajar dulu. Dekat 10 tahun dah kot? Lama gila.


Materila bag ni Polyester, PU & Nylon Leather. Boleh muat sehingga 15.6 inch laptop. Siap built-in notebook holder & tablet pouch tau. Pada Ayue bag ni lelaki atau perempuan sesuai pakai. Kecuali yang perempuan tu suka warna pink sebab color option dia cuma da hitam dan Navy Blue. Hehe.


3) Multi-purpose pouch from Universal Traveller
Sebelum ni, kalau Ayue travel, bag makeup Ayue adalah jenis yang keras tu. Macam bag makeup mak andam. Seriously bag tu makan space! Bila dapat bag ni rasa happy bukan main sebab bag ni jenis kain, jadi boleh squeeze sikit dalam luggage nanti.


Lagi pun bag ni multipurpose. Bukan sekadar bag makeup, anda boleh guna bag ni mengikut keperluan anda. Nak isi toiletries ke, apa ke, semua boleh.


4) Softcover Photobook from Photobook Malaysia
Gambar kahwin Ayue banyak lagi belum print! Album dari photographer mesti lah Ayue nak simpan sendiri. Jadi Ayue nak guna voucher ni untuk print gambar kahwin, buat album untuk simpanan mak dekat kampung pula. Orang tua-tua kan suka tengok gambar dalam album. Gambar dalam phone tak syok katanya. Hehe. Lepas buat softcover photobook ni, confirm lah mak Ayue senyum sampai ke telinga.



5) Memory Card from Samsung
Sebenarnya, Ayue tak pernah ada pun memori kad sebesar ni. Paling besar pernah Ayue ada pun 32gb. Memori kad Class 10 dari Samsung ni pula mempunyai transfer speed sehingga 80MB/sfuh memang laju sangat dah tu. Lepas ni boleh snap gambar hingga 7,500 keping tau. Tak payah kejap-kejap nak transfer. 



6) Wireless Bluetooth Car Headphone from QCY
Bluetooth headphone ni wajib lah jadi hak milik suami Ayue. Belum apa-apa lagi dia dah kata ni dia punya. Senang katanya bila dia naik motor ke apa. Lagipun kerja dia dalam track tu kan bising. Leceh nak angkat phone bagai. Letak je bluetooth headphone ni dalam telinga. Dah boleh buat kerja dengan tenang. 




7) Selfie stick from Huawei
Hari tu Ayue ada perasaan kawan Ayue pakai selfie stick macam ni masa event. Seronok pula tengok dia snap gambar sana ni dengan press button dekat stick tu je. Sebelum ni kan nak kena remote. Sekarang dah makin senang nak selfie. Lagi-lagi bila dalam group yang besar. Kena yang tangan pendek macam Ayue ni, mesti ada kepala yang tak masuk. Hehe.



Selfie stick ni macam life savior lah. Yang tak berapa nak tinggi macam Ayue pun sesuai okey pakai selfie stick ni. Lagi-lagi brand Huawei. Tahan lama dan berkualiti.


8) Nestum Oat, Omega Plus and Cheerios Oat Crisp from Nestle
Baru-baru ni Ayue baru je beli Nestum perisa banana ni. Sedap betul. Ayue kan suka makan pisang. Kek pisang, banana split, semua lah. Omega plus pun Ayue minum juga untuk kuatkan tulang Ayue yang tak berapa kuat ni. Cheerios Oat Crisp pula Ayue belum try lagi.Tengok gaya macam sedap. Anda pernah cuba?



9) Flavoured Cashew Nuts from Signature Snack
Tahu tak yang ibu-ibu mengandung bagus makan kekacang? Ayue memang sentiasa ada stok kekacang ni dekat meja. Agak-agak rasa nak mengungah, Ayue makan kekacang ni je. Ayue pernah baca review dari blogger yang Signature Snack ni sedap. Ayue dah pun cuba. Memang sedap tau.



10) Hot Mealz Noodle Bowl from Maggi
Last sekali, Maggi. Suami Ayue selalyu overnight dekat office bila kerja banyak. Jadi stock makan macam ni memang dia perlukan sangat bila lapar tengah malam tu. Nak keluar, faham-faham je lah Sepang tu bukan nya ada kedai buka sampai tengah malam. Jadi maggi bowl ni memang peneman setia dia. Lagi-lagi yang Hot Mealz ni. Sedap dan pedas!



Semua hadiah yang Lazada bagi surprise dekat Ayue ni boleh didapati di Lazada. Lagi-lagi tengah birthday sale ni. Lagi murah lah harga nya dari biasa. Cepat-cepat grab kalau ada yang berkenan ok? Contest pun jangan lupa join. Nak tahu contest apa boleh baca entry Ayue yang ini :

Baca : http://www.ayueidris.com/2017/03/lazada-5th-anniversary-birthday-sales.html


Best of luck dan selamat membeli belah!



Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Website : www.lazada.com.my/birthday-sale!
Facebook: fb.com/LazadaMalaysia
Twitter: www.twitter.com/LazadaMY
Instagram: www.instagram.com/Lazada_MY



xoxo,

post signature

Lazada 5th Anniversary Birthday Sales

24 March 2017

Assalamualaikum. Sedar tak sedar, dah 5 tahun rupanya Lazada beroperasi. Ayue rasa macam dah lama sangat Ayue tahu tentang kewujudan Lazada ni. Tapi rupanya baru 5 tahun? Nampak tak betapa berjayanya mereka ketengahkan online store mereka di mata pembeli tegar macam Ayue?


Bila sebut tentang birthday, mesti lah ada hadiah kan. Tapi bezanya birthday Lazada ni, mereka pula yang beri hadiah pada pelanggan kesayangan mereka. Macam mana nak dapatkan hadiah dari Lazada ni? Jangan risau, semua orang akan dapat hadiah dengan membeli belah di Lazada. Hadiah yang Ayue maksudkan tu adalah LAZADA BIRTHDAY SALE!




Ayue tahu, tiap kali Lazada buat sale, mesti ramai orang meroyan kan. Haha. Bukan meroyan apa, geram tengok harga barang yang kaw-kaw punya sale. Murah berganda! Lagi pula kali ni birthday Lazada, mesti lah lagi sale lagi special.

Jadi mark calander anda siap-siap, tanggal 22 March - 24 March 2017, Lazada akan buat Birthday Sale yang menawarkan sehingga 90% diskaun harga dari pelbagai kategori produk seperti perkakasan rumah, mainan, gajet, pakaian, makanan, perhiasan dan macam-macam lagi lah. Ada ke barang yang takda dekat Lazada tu? Lazada tu ibarat poket Doraemon sebenarnya pada Ayue. Carilah apa saja, mesti ada.

Eh, bukan sale saja tau yang Lazada buat sempena birthday nya yang ke 5 ni. Para pelanggan juga berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah dengan menyertai pertandingan yang diadakan di Facebook dan Instagram. Meriah sungguh lah. Boleh menang iphone7 dan trip 4D3N ke Bali tau! Rugi betul siapa yang tak join tu. Rezeki masing-masing, siapa nak tahu kan? Mana lah tahu Ayue menang trip ke Bali, dapat juga lah honeymoon. Eh?





Takkan nak bagi Ayue menang seorang kot? Jom lah join sekali. Hehe. Install app Lazada siap-siap tau. Senang sikit nak grab sale yang anda berkenan. Untuk Lazada, Happy 5th Birthday!!


Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Website : www.lazada.com.my/birthday-sale!
Facebook: fb.com/LazadaMalaysia
Twitter: www.twitter.com/LazadaMY
Instagram: www.instagram.com/Lazada_MY



xoxo,
post signature

ONEXOX | Pek Permulaan Edisi OneMusic

22 March 2017

Assalamualaikum. Baru-baru ni Ayue telah menghadiri majlis pelancaran kerjasama XOX mobile dengan Universal Music Malaysia yang bertempat di Sunway Piramid. Untuk pengetahuan anda, kerjasama di antara XOX Mobile dan Universal Music Malaysia ini adalah untuk menyampaikan kandungan muzik digital inovatif melalui Pek Permulaan OneXOX Universal Music, sebagai sebahagian daripada tumpuan XOX Mobile memberi ganjaran kepada pelanggan setia. Menarik bukan?



Ayue ada dengar banyak perkara menarik tentang pek permulaan ni sebenarnya, tapi belum berkesempatan untuk teliti satu per satu kelebihannya. Bagi peminat muzik diluar sana, pek permulaan ini dikenali sebagai Pek Permulaan Edisi OneMusic yang bertujuan untuk memudahkan pelanggan mengakses muzik dan pameran muzik digital.



Pek permulaan Edisi ONEMUSIC ini memberikan pengguna akses ke muzik digital tanpa had serta pelbagai acara muzik termasuklah tawaran tiket khas, diskaun produk Universal Music di CD-Rama dan Lazada, cenderahati selebriti, serta peluang eksklusif bertemu artis dari dalam dan luar negara, dari keluarga Universal Music.



Okay, ini sangat best sebab bukan senang nak berjumpa dan beramah mesra dengan artis kesayangan anda kan? Lagi pula pengguna XOX Mobile telah berpeluang bermain futsal bersama-sama dengan ahli kumpulan Bunkface sempena ulangtahun ke-10 Bunkface tahun lepas.

Wah! Mesti seronok ni. Bukan itu saja, pengguna juga akan dijemput untuk hadir ke bengkel bersama artis dan mengetahui secara eksklusif mengenai semua berita terkini, konsert akan datang mereka dan pembelian pra keluaran.

Selain Bunkface, Fazura dan pelakon Thomas dan Jack juga turut hadir ke majlis pelancaran ini. Suasana di majlis pelancaran ni sangat meriah terutama bila Sid Murshid mendendangkan lagu terbarunya dan begitu juga Nik Qistina. Kedua-dua mereka ni merupakan artis dibawah naungan Universal Music Malaysia.











Ayue juga sempat mencuba pelbagai aktiviti yang ada sepanjang majlis pelancaran tersebut termasuk lah game dan VR shooting.



Mesti anda tertanya-tanya macam mana nak dapatkan pek permulaan ONEMusic ni kan. Mudah saja, anda boleh membelinya menerusi www.xox.com.my dengan penghantaran percuma di seluruh negara dan saluran pengedaran Universal Music Malaysia.




Ayue sendiri belum pernah mencubanya, tapi dari apa yang Ayue dengar dari rakan-rakan yang merupakan pelanggan XOX Mobile, line coverage nya sangat baik dan yang paling best, tarikh luput kredit anda adalah selepas 2 tahun dan lebih selepas anda topup kali pertama. Best kan.


Untuk maklumat lanjut, boleh layari : http://xox.com.my




xoxo,






The Wedding | Mr. & Mrs. Qisti

15 March 2017

Assalamualaikum. Dah 3 bulan kahwin, hari ni baru berkesempatan Ayue nak menulis tentang perkahwinan Ayue 17 December 2016 lepas. Ayue jarang bercerita tentang hal peribadi terutama tentang Qisti dalam blog Ayue ni kan. Hehe. Bukan apa, saja nak kekalkan exclusitivity nya tu. Lagi pun belum kahwin, takkan nak cerita lebih-lebih kan. Sekarang dah kahwin baru lah boleh cerita panjang lebar.


Ayue dengan Qisti kenal dah 11 tahun, sejak dari Ayue belajar diploma di Kedah lagi. Bertunang pula hampir 3 tahun. Satu tempoh yang sangat lama kan. Dari Ayue budak mentah sampai lah dah tua bangka ni. Segala kenangan manis, pahit, bergaduh, sampai lah minta putus pun pernah, tapi alhamdulillah jodoh kami panjang dan semua pengalaman tu sememangnya mematangkan kami dan membuatkan kami lebih kenal antara satu sama lain.

Amboi, panjang betul intro ya, kasi chance lah Ayue nak throwback sikit. Hehe. Okey, sejak dari Ayue start berblog dulu Ayue memang suka kongsi dengan pembaca blog Ayue tentang segala persiapan pertunangan dan perkahwinan. Entry-entry tu sampai sekarang ni masih ramai yang komen dan email Ayue untuk tahu lebih lanjut tentang kedai, harga dan sebagainya. Memang itu lah tujuan Ayue pun, nak bantu bakal isteri dan suami dalam persiapan perkahwinan mereka :)


Cuma untuk persiapan perkahwinan, Ayue belum sempat nak share banyak benda sebab Ayue sangat sibuk dengan hal duniawi yang lain. tapi jangan risau, semuanya Ayue dah simpan dan Ayue akan share semuanya satu per satu ok? Terutama untuk bakal pengantin di Melaka, Ayue pasti entry Ayue nanti akan banyak membantu anda. Tunggu tau.

Walaupun Ayue dengan Qisti merancang untuk berkahwin setahun sebelum tarikh perkahwinan kami, hakikatnya Ayue hanya mulakan segala persiapan 3 bulan sebelum kahwin. Nampak sangat busy nya tu kan. Ayue memang dari dulu lagi nak kahwin di dewan sebab tak nak panas. Lagipun tarikh yang kami pilih bulan december, bulan yang terkenal dengan musim hujan. Kalau di dewan selamat sikit. Tapi malangnya semua dewan yang berdekatan dengan rumah Ayue dah penuh walaupun Ayue cuba tempah setahun lebih awal. Jadi, peringatan untuk bakal pengantin, kalau nak kahwin dekat dewan, tempah awal-awal ya. Jangan jadi macam Ayue.

Nak tak nak, Ayue kena lah pasrah untuk buat majlis perkahwinan Ayue di rumah. Mulanya Ayue agak keberatan sebab majlis di rumah sangat memenatkan. Lepas kenduri nak kemas rumah lagi. Lagi pun jalan raya di kawasan rumah Ayue penuh dengan pokok mangga yang besar-besar. Sayang pula nak tebang, mesti jiran yang lain tak setuju. Nasib baik mak Ayue bagi idea untuk buat kenduri di homestay seberang jalan dari rumah Ayue. Kebetulan tarikh tu memang kosong, Ayue pun apa lagi, terus book lah.

Homestay yang Ayue sewa tu adalah rumah banglo 2 tingkat, ada 5 bilik dan 5 bilik air. Memang sangat besar dan sangat selesa untuk buat majlis perkahwinan. Family Ayue pun selesa nak bermalam di situ. Jadi tempat kenduri dah selesai.


Untuk catering, memang Ayue serah 100% dekat mak Ayue untuk cari dan uruskan. Mulanya Ayue nak ambil catering dari KL je, senang untuk Ayue pergi bincang dan food testing sebagainya. Tapi bila difikirkan, lebih baik ambil catering di Melaka untuk kurangkan segala risiko termasuk risiko makanan basi. Agak sukar sebenarnya untuk Ayue pilih catering yang mak Ayue cadangkan sebab semuanya tak menepati ciri-ciri yang Ayue nak. Yela, tak dapat buat kan dewan, bila kena buat kenduri bawah khemah, mesti lah nak khemah yang cantik kan. Qisti pula ikut saja kehendak Ayue sebab dia tau Ayue frust tak dapat kenduri di dewan. Hehe.


Akhirnya kami pilih Deezaa Catering & Wedding Planner. Alhamdulillah, walaupun last minute, tapi Deezaa Catering sangat memuaskan hati Ayue. Deliver sebiji macam yang Ayue nak dan paling penting, makanan mereka sangat tiptop. Semua tetamu puji. Itu yang penting sebenarnya, Qisti pun banyak kali pesan, pilih catering yang makanan dia sedap. Bagi tetamu yang datang puas hati.

Untuk pelamin, makeup dan baju pengantin pula, kesemuanya Ayue ambil dari vendor yang berasingan. Macam yang Ayue cakap tadi, susah nak cari vendor di Melaka yang menepati ciri-ciri yang Ayue nak. Tapi alhamdulillah, pelamin yang Ayue ambil dari Alyza Makeup memang menyerlah sepanjang kenduri Ayue. Sebiji macma yang Ayue nak, simple yet exclusive. Suka sangat! Baju nikah Ayue DIY sendiri tau. Nanti Ayue share macam mana Ayue DIY ya. Untuk baju kenduri pula Ayue sewa dari butik kak Mimi di Shah Alam. Sengaja Ayue cari yang dekat supaya senang Ayue dengan Qisti nak pergi fitting.



Siapa yang datang kenduri Ayue mesti nampak muka Ayue lain sangat. Naik seri pengantin katanya. Semua di sebabkan oleh makeup dari Ina Muhamad. Kawan Ayue masa sekolah menengah dulu. Dia dah berjinak-jinak dengan dunia makeup sekarang, Ayue pun dah tengok banyak improvement dari dia, apa lagi, terus grab lah. Syukur semua orang puji air tangan Ina molek belaka.


Doorgift macam biasa, wajib lah Ayue DIY sendiri. Eh, banyak juga lah yang Ayue DIY untuk kenduri Ayue ni. Nasib ada keluarga yang tolong Ayue siapkan semua. Ayue kan suka buat kerja last minit. Banyak lagi Ayue nak cerita ni, photographer pun Ayue belum cerita kan. Tapi macam dah panjang sangat pula entry ni. Nanti Ayue sambung dekat entry lain ya. Next entry tentang kahwin adalah penerangan secara details semua vendor dan DIY yang Ayue buat. Khas untuk anda yang nak kahwin tu. Suka tak?


Till then,



xoxo,
post signature

Cantik dan Sihat dengan GGM dan Jus D'ria

14 March 2017

Assalamualaikum. Sekarang ni Ayue tengok makin lama makin banyak supplement yang tumbuh macam cendawan. Ada macam-macam kebaikan yang dijanjikan, tapi selamat ke untuk dimakan? Ayue risau juga kalau-kalau ada diantara pembaca blog Ayue yang makan supplement tanpa mendapat pengesahan yang sewajarnya. Yela, nak cantik, nak sihat, orang sanggup buat macam-macam kan?

Untuk anda yang nak sihat dan cantik sekali gus, Ayue ada jumpa satu produk makanan tambahan yang tidak menggunakan bahan kolagen atau gula yang memudaratkan terutama untuk anda yang pernah atau sedang mempunyai cyst. Ayue sendiri pernah mempunyai cyst di ovari, tapi alhamdulillah sekarang dah hilang. Jadi Ayue memang sangat berhati-hati untuk mengambil sebarang supplement yang mempunyai kolagen kerana kolagen boleh meransgsang pertumbuhan cyst.


Produk yang Ayue nak perkenalkan pada anda adalah Gula Gula Magic (GGM) dan Jus D'ria dari Mediherba Solutions. Untuk pengetahuan anda, Kedua-dua produk makanan tambahan yang berasaskan sunnah ini telah oleh Mediherba Solutions sejak 9 bulan yang lepas dan telah mula berada di pasaran dan boleh dibeli secara online mahupun di kedai-kedai jamu yang berdaftar.

Menurut Pengarah Urusan Mediherba Solutions, Puan Rohasniza Rosli, kedua-dua produk ini merupakan produk pertama di Asia Tenggara yang menggunakan bahan-bahan seperti buah-buahan. tumbuh-tumbuhan bunga dan pokok yang digabungkan bersama dengan pati herba dan mempunyai lebih dari 2000 testimoni dari pengguna. Hebat bukan? Malah pihak Mediherba Solutions, telah meluaskan pasarannya ke Media TV dan Radio bermula dari March 2017.


Gula Gula Magic (GGM)

GGM adalah makanan tambahan yang berasaskan coklat, epal dan susu kambing (premium), Habatusauda sebagai bahan utama bersama campuran makanan sunah seperti Kurma, Appricot, bluberri, green tea, Madu, buah delima sebagai perisa tambahan bagi memberi khasiat yang lebih berkesan pada pengguna. GGM juga merupakan satu-satunya produk kecantikan dan kesihatan dalam wanita (TANPA KOLAGEN), mengurangkan risiko masalah kesihatan di samping itu mampu membantu kulit lebih cerah, anjal dan bermaya sepanjang masa.


Mempunyai konsep seperti gula-gula. Jadi anda yang takut untuk mengambil pil, elok sangat lah untuk amalkan GGM ni. Yang paling penting, GGM ni tiada kolagen. Wanita yang mempunyai cyst atau pernah mempunyai cyst sangat tidak digalakkan untuk mengambil supplement yang mengandungi kolagen didalamnya sebab kolagen ni macam yang Ayue katakan tadi, mempunyai kesan sampingan dan memudaratkan bagi mereka kerana boleh menyebabkan cyst kembali aktif.



Antara kebaikan GGM ni adalah:
  • Mencerahkan, melicinkan dan menganjalkan kulit
  • Merawat kulit kusam dan bintik-bintik hitam
  • Melawaskan pencernaan dan detox
  • Mengempiskan perut dan membuang lemak degil
  • Menghilangkan jerawat dengan cepat
  • Memudarkan parut-parut luka
  • Anti-oxida
  • Anti-cancer dan menghalang pertumbuhan tumor
  • Anti-stress
  • Anti-penuaan
  • Menyuburkan dalaman wanita dan lelaki
  • Menyuburkan rahim
  • Merawat dalaman badan seperti jantung dan hati
  • Melancarkan kitaran haid
  • Meningkatkan metabolisme badan
  • Menyuburkan pertumbuhan rambut
  • Menjaga kesihatan mata
  • Mengurangkan tekanan darah
  • Menguatkan daya ingatan
  • Merawat penyakit asma dan diabetes
  • Menguatkan tulang
  • Merawat penyakit resdung
  • Menghilangkan sengugut ketika haid
Fuh, banyak betul kebaikan dia ni. Dalam setiap botol mempunyai 30 biji dan mempunyai 2 jenis perisa iaitu epal dan coklat. Jadi anda boleh lah bergilir-gilir makan yang mana anda suka. Lelaki dan perempuan dari peringkat awal remaja, dewasa hingga yang telah berusia sesuai untuk amalkan GGM ni ok. 



Cara pengambilan :
Kunyah 1 biji pagi sebelum sarapan dan 1 biji sebelum tidur

Harga :
RM69.00 (Semenanjung Malaysia)
RM79.00 (Sabah Sarawak)

Untuk maklumat lanjut tentang GGM, boleh layari :
Instagram : @gulagulamagic dan @mediherbahq
Facebook : GGM MARVELLES
Talian MEDIHERBAHQ : +60186610104



Jus D'ria | 300ml

Jus D'ria adalah makanan tambahan yang berasaskan Aloe vera, delima, halia, madu, echinachea, oregano, bawang putih, dong quai (herba cina), akar manis, acai beri, camu-camu, vitamin C, Epal stemsel, Argan stemsel dan stevia. Kandungan bahan-bahan ini dapat membantu melegakan ruang penafasan (lelah/asma), membantu mengurangkan lendir-lendir yang berlebihan di bahagian kerongkong, membantu mengurangkan masalah gatal-gatal di bahagian hidung, telinga dan mata (Resdung), dan juga mengurangkan masalah gatal-gatal dan merah-merah di bahagian kulit di kenali sebagai ekzema. Mungkin sebab inilah ia digelar "Ibu Segala Khasiat".


Ramai juga diantara rakan Ayue yang mempunyai masalah ekzema ni. Kesian juga bila tengok kulit mereka merah-merah kegatalan. Terutama kanak-kanak kecil yang tidak tahu apa-apa. Alahai kesian betul bila tengok kulit mereka jadi macam tu. Untuk mengetahuan anda, Jus D'ria ni boleh diambil oleh bayi seawal usia 6 bulan dan sesuai untuk diambil oleh lelaki dan perempuan, kanak-kanak, remaja, dewasa. 


Qisti mempunyai masalah redung yang agak teruk. Tak boleh salah makan sikit, mesti dia bersin tak ingat dunia. Terutama kalau dia makan udang dan belacan. Fuh, boleh bergegar rumah dibuatnya. Ayue tahu dia pun tak selesa bila ada masalah rendung ni. Jadi Ayue nak bagi dia cuba Jus D'ria ni. Manalah tahu berkesan. Lagi pun bau Jus D'ria ni sedap tau.

Antara kebaikan dan khasiat Jus D'ria adalah :
  • Merawat masalah lelah / asma
  • Merawat masalah resdung
  • Merawat masalah penyakit ekzema
  • Merawat masalah selsema dan batuk
  • Menghilangkan kahak
  • Merawat masalah gatal-gatal kulit / alergi
  • Merendahkan paras kolestrol
  • Menguatkan ketahanan badan
  • Merawat masalah migraine dan sakit kepala
  • Membaiki system pencernaan menjadi lebih baik dan lancar
  • Membaik pulih luka dengan cepat
  • Menjadikan kulit lebih cantik dan sihat
  • Menghilangkan parut luka lama seperti kesan jerawat dan luka-luka kecil
  • Mengurangkan tekanan darah
  • Melindungi jantung
  • Menguatkan daya ingatan
  • Membantu menurunkan paras gula dalam darah


Cara pengambilan :
2 kali sehari sahaja
10ml di waktu pagi dan 10ml di waktu malam.
Bagi kanak-kanak memadai dengan hanya 3ml ke 5ml sahaja 2 kali sehari sahaja.


Harga :
RM88.00 (Semenanjung Malaysia)
RM98.00 (Sabah dan Sarawak)

Untuk maklumat lanjut tentang Jus D'ria, boleh layari :
Instagram : @jusderiahq dan @mediherbahq
Facebook : JUS DERIA
Talian MEDIHERBAHQ : +60186610104




xoxo,

post signature
© AYUE IDRIS • Theme by Maira G.