Umee Bottle Review | Botol Susu Anti Kolik

Monday, September 17, 2018

Assalamualaikum. Colic atau kembung perut adalah nama yang diberikan apabila keadaan bayi anda menangis untuk lebih lama daripada 3 jam setiap hari, lebih daripada 3 hari seminggu. Sepanjang Qaayed membesar ni, so far baru 2 kali dia kembung perut, itu pun sebab salah makan. Ayue cuba makanan baru dekat dia and dia tak serasi dengan labu . Tapi ada juga baby yang kembung perut sebab menyusu kan?

Sebab tu Ayue selalu titik berat kan botol apa yang Qaayed pakai supaya tak jadi hal kembung perut. Penat tau melayan kerenah anak yang kembung perut ni, semua benda tak kena, menangis saja. Nak buat kerja lain pun tak senang hati tengok anak menangis. Betul tak? Malah salah satu benda penting yang Ayue sibuk study masa nak jadi ibu dulu adalah jenis botol susu dan putingnya. Yela, lain anak lain citarasanya. Sebagai ibu, Ayue mestilah nak yang terbaik untuk Qaayed.


Dah berbulan dah sebenarnya Qaayed pakai botol brand Umee ni. pertama kali pakai je memamg Qaayed dah jatuh hati. Mungkin sebab botolnya jenis wide neck. Qaayed sejak dari lahir memang dah pakai wide neck botol. Jenis puting yang lebar, sebab tu agaknya dia cepat serasi dengan botol Umee ni dan takda masalah langsung nak hisap susu.

Gift set yang Ayue dapat ni dari baby newborn (0+ bulan) lagi dah boleh guna sampai lah stage 3 (6-12bulan). Tapi kalau jenis baby yang macam Qaayed, dia jenis tak suka puting lubang besar. Even dah setahun ni dia masih guna lubang size S sebab bila Ayue bagi size M, dia cepat tersedak and reject botol susu. Trust me, bottle strike is not fun! baby tak nak minum susu guna botol tau. Kesian dia. Takpa lah pakai size S pun janji dia minum susu habis dan kenyang tak tersedak.


So gift ni memang sesuai untuk diberi sebagai hadiah untuk kawan-kawan yang ada baby baru tu sebab dalam dia ada set siap-siap dah untuk baby pakai dari lahir. Dalam set ni ada :

  • 2 x 260ml bottle with Stage 2 Nipple
  • 2 x 160ml bottle with Stage 1 Nipple
  • 1 x Stage 3 Teat
  • 1 x Stage X Cut Teat
  • 1 x Insulated Cover 160ml
  • 1 x Insulated Cover 260ml
  • 1 x Capsule Formula Dispenser





Nampak tak, lengkap semua kan. Sehari Qaayed akan pakai 6 botol. Ayue memang jenis suka pakai botol banyak. And semua dia paling suka bila Ayue bagi botol susu Umee ni. Untuk permulaan boleh bagi botol size 160ml dulu. Bila Qaayed dah makin besar, Ayue bagi pula botol 260ml. Ayue pula memang suka sebab kapasiti botol ni besar berbanding botol lain. 9oz terus boleh buat. And yang bestnya, set ni didatangkan sekali dengan insulated cover dimana suhu susu dalam botol tu akan tahan lebih lama. Bagus sangat untuk baby yang jenis nak minum susu suam je macam Qaayed tu. Huhu. Dia paling pantang susu sejuk, memang dia taknak. Bila ada insulated cover ni, lega lah sikit Ayue.



Umee bottle ni diperbuat daripada PPSU. Warna dia macam grey. Mudah untuk ibu-ibu lihat bila nak buat susu dan berbentuk ergonomik. Qaayed takda masalah langsung nak pegang botol sendiri even dengan insulated cover tu. Cuma, masa mula-mula guna Umee bottle ni, Ayue kekok sikit sebab dia ada lebih part berbanding botol biasa. Ada tambahan ring anti colic air vent. Benda ni lah yang membantu untuk mengelakkan baby kena kolik. Menarikkan sebab anti colic sistemnya adalah pada botol, bukan pada puting.



Reka bentuk air vent yang unik ni membolehkan udara memasuki botol dan mengurangkan gejala kolik malah dapat membantu baby untuk mengawal aliran cecair yang dihisap. Part ni kena basuh elok-elok tau untuk elak leaking dan incase ring ni dah tak boleh guna, anda boleh beli dekat link yang Ayue letak dekat bawah ni.


Untuk puting pula, dalam gift set ni ada semua size puting termasuk stage X. Jadi anda boleh lah cuba semua size puting bila baby makin membesar. Formula Dispenser dia pun smart sangat bentuknya. Senang nak tuang susu dan senang nak basuh juga. Ada 3 bahagian susu yang boleh diisi.


Apa yang Ayue perasan bila guna Umee bottle ni, Qaayed akan hisap sampai ke titisan akhir berbanding botol lain sebab selalunya Qaayed mesti tinggalkan sikit susu dalam botol dia. Lebih kurang 1oz macam ni. Ayue pun tak pasti kenapa. Bila suruh habiskan dia taknak. Tapi bila Ayue buat susu kurang 1 oz pula, dia marah sebab tak cukup. Pening kepala dibuatnya. Sebab tu bila dia minum guna Umee bottle, Ayue suka sebab habis licin each and everytime.




Oh ya, kalau anda ada nampak botol jenama Joovy Boob dari US, jangan terkejut pula bila tengok botol tu sebiji macam Umee. Ia adalah botol yang sama, cuma branding berlainan. Jangan ingat fake pula tau. Anda bole baca review mommy lain yang pernah gunakan botol Joovy Boob ni.


Lagi satu yang Ayue nak recommed untuk anda beli adalah U-COOL Straw Cup ni. Seriously memang berbaloi sangat sebab Qaayed suka minum air masak dari straw cup ni. Mungkin sebab bentuk botolnya macam penguin, comel sangat  kan.




Senang nak pegang, senang nak sedut air, mudah dibasuh, dan yang paling penting, bentuk dia sangat menarik perhatian baby untuk dipegang dan minum. Mudah nak ajar anak minum air masak lepas ni. Berkenan tak? Cepat beli ok?




Untuk maklumat lanjut dan pembelian, boleh layari :
https://www.koopers.co/category/brand/umee/


xoxo,

post signature

You Might Also Like

0 comments

Youtube Channel

Instagram

Facebook Page